Home Info Vučić: Nećemo da zatvaramo Železaru Smederevo

Vučić: Nećemo da zatvaramo Železaru Smederevo

by redakcija

Železara Smederevo neće biti zatvorena, a razgovori o pronalaženju strateškog partnera su pri kraju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić zatraživši podršku radnika u tim pregovorima.

Vučić očekuje da će pregovori o izboru strateškog partnera biti završeni najkasnije do kraja godine.

"Srbija naravno nema i neće nikad imati novca za sve naše potrebe, ali država Srbija neće odustati i neće napustiti Železaru i nećemo je zatvarati. To je ono što mogu da vam kažem", rekao je Vučić radnicima Železare nakon sastanka sa rukovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata i obilaska pogona.

On je rekao da ne može da kaže da su završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima, da postoje još jedna ili dve važne stvari u pregovorima, ne precizirajući o čemu je reč.

Vučić je kazao da je Železara Smederevo bankama dužna 260 miliona evra, a 120 miliona evra ostalim dobavljačima i da bi te dugove Srbija morala da preuzme na sebe.

Krajem januara 2012. godine Železaru Smederevo je preuzela država pošto ju je vlada otkupila za jedan dolar, a nakon što se američka kompanija Ju- Es Stil povukla, jer je poslovala sa gubiima.

Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku Zzelezaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska Železara imala je učešće od pet odsto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Ovaj nekada najveći gigant ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.

Kada je pre tačno mesec dana premijer Vučić obišao smederevsku Železaru rekao je da se Vlada Srbije bori i da se nada da će uspeti da nađe rešenje.

Razgovaramo, kako je rekao, sa američkim ESMARK-om i sa kompanijama iz Ruske Federacije i Indije.

"Nisu laki razgovori ali daćemo sve od sebe da to uradimo jer nam je to veliki nosilac BDP-a i industrijske proizvodnje i daje ogroman broj zaposlenih", kazao je Vučić istakavši da je država spremna da pomogne svakom ko želi da je preuzme.

Pronalaženje strateškog partnera za Železaru je teško, rekao je tada premijer i dodao da to znaju i radnici. Podsetio je da se ogroman broj železara u zapadnoj Evropi i na istočnom tržištu zatvara.

"Spremni smo da pomognemo svakom ko bi preuzeo Železaru ozbiljnim finansijkim sredstivma i na sve druge načine. To nije samo interes 5.200 porodica Smedereva i smederevskog okruga već i cele Srbije", poručio je Vučić.

Rekao je i da Srbija traži garancije da nakon prodaje Železara neće biti zatvorena, a ljudi otpušteni.

Ponovio je da će Srbija, ako treba, doplatiti da bi neko uzeo Železaru, kako radnici ne bi ostali bez posla, i istakao da, kada radi, ta firma učestvuje u punjenju budžeta sa 0,7 odsto.

Tom prilikom premijer je u industrijskoj zoni u Smederevu prisustvovao polaganju kamena temeljca za finsku fabriku PKC.

Reč je, naime, o hali od 20.000 kvadrata koju će grad Smederevo izdavati u dugoročni zakup kompaniji PKC group iz Finske. PKC Grupa radi projektovanje, proizvodnju i integraciju električnih distributivnih sistema, elektronike i srodnih komponenata za industriju.

Ima pogone u Brazilu, Kini, Estoniji, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Rusiji i SAD. U 2012. godini zabeležila je prihod od 928,2 miliona evra.

Početkom marta PKC grupa je u Smederevu otvorila fabriku kablovskih setova za komercijalna vozila.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!