Home Info Vladan Radovanović izlaže u Smederevu

Vladan Radovanović izlaže u Smederevu

by redakcija

Beogradski umetnik Vladan Radovanović jedan od stvaralaca koji je 1958. bio među osnivačima grupe Mediala, kasnije je inicirao i rukovodio elektronskim studiom Radio Beograda otvorio je u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti samostalnu izložbu "Vokovizuel".

Radovanović je nezavisno od avangardnih zbivanja u muzici, slikarstvu, književnosti, tražio vlastiti put u taktilnoj umetnosti, muzici, elektronskoj i računarskoj, kompjuterskoj grafici, performansu i hepeningu, navela je na otvaranju kustos Nataša Radosavljević Kuzmanović.

Ona je istakla da je Radovanović napisao više od  250 teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti, da je 24 puta samostalno izlagao dela i imao performanse u zemlji i inostranstvu.

Radovanović je kompozicijama tri puta predstavljao Jugoslaviju (1969, 1976, 1988) na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku.

    Objavio je devet  knjiga,  više partitura, dve ploče, dve kasete i pet  kompakt diskova.

Radovanović je od 2001.  profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na grupi za višemedijsku umetnost, od 2005.  je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a od 2007. i počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 4. juna.

 msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!