Home InfoEkologija Vlada odlučuje o rafineriji

Vlada odlučuje o rafineriji

by redakcija

Odluku o izdavanju placa za gradnju rafinerije u Smederevu moraće da potvrdi Vlada Srbije, pošto je smederevska vlast za dva meseca produžila rok za odluku. Pošto je Vlada Srbije uredbom promenila uslove za izdavanje placeva, ponuda “Komiko oila” za 113 hektara od 286 miliona dinara, koja je u trenutku raspisivanja oglasa bila tri puta veća od početne cene, sada je daleko niža od propisanih uslova po novoj uredbi.

Smederevsko gradsko veće naložilo je Odeljenju za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti i onom za lokalni ekonomski razvoj da u roku od 60 dana sačine elaborat „o opravdanosti za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini“ na kome bi trebalo da budu podignuta postrojenja za preradu nafte. Ovaj elaborat treba da bude prezentiran Vladi Srbije, ali da bude i na javnom uvidu. U “Komiko oilu” kažu da neće odustati od gradnje, iako je odluka o izdavanju zemljišta odložena.

– Elaborat bi trebalo da pokaže ekonomsku opravdanost investicije i njen značaj za privredu grada i čitave države i verujemo da će to samo biti potvrđeno onog momenta kada se nađe pred Vladom Srbije. To je, uostalom, zakonska procedura, “Komiko Oil” je i do sada poštovao zakone Srbije i tako smo prihvatili i ovu odluku smederevskog Gradskog veća. Tačno je da odlažemo ulaganje najmanje za dva meseca, ali bolje da prođu i ta dva meseca nego da nam sutra neko prebacuje da smo dobili nešto “ispod žita” – kaže Radomir Radivojević, zamenik direktora “Komiko Oila”. On dodaje i da mu je čudno što gotovo da niko više i ne pominje iznos same investicije, jer uz početnih više od 200 miliona dolara ide i vrednost opreme koja će biti instalirana, kao i činjenica da će gradnja rafinerije zaposliti domaće građevinske kapacitete i najmanje 2.000 lokalnih radnika dok traje njeno podizanje.

 

– Zaboravlja se i to da se “Komiko Oil” obavezao da izgradi krak naftovoda od Pančeva do Smedereva, koji će koštati najmanje petnaestak miliona dolara, a koji će ostati građanima Srbije i kada istekne zakup – kaže Radivojević. On navodi da se investitor obavezao na poštovanje standarda EU u zaštiti životne sredine, pa i ulaganja u lokalnu zajednicu, pošto će snositi troškove prelaska na gas kao pogonsko gorivo za sva vozila gradskog prevoza i javnih službi, kao i prelazak na gas u 12 smederevskih kotlarnica centralnog grejanja, koje sada koriste mazut.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da je obaveza gradske vlasti da urade elaborat o opravdanosti davanja placa u zakup zbog državne odluke o ceni izdavanja.

– Poštujući uredbu Vlade, predložio sam Gradskom veću da donese odluku kakva je usvojena. Ovo nije odbijanje investitora već poštovanje zakonske procedure. Smederevo se našlo u ovoj situaciji ne svojom zaslugom nego zato što je neko u državi promenio procenu cene za otuđenje ili zakup zemljišta. Iz nadležnog ministarstva smo dobili tumačenje da idemo na izradu elaborata, što dodatno produžava postupak, ali ga, s druge strane, i čini apsolutno transparentnim. Uostalom, i građani Smedereva će imati uvid u kompletnu dokumentaciju – podseća Umičević.

 

Šta sadrži ponuda
„Komiko Oil” se obavezao se da pravo na korišćenje 113 hektara u smederevskoj industrijskoj zoni tokom narednih 99 godina plati 285,9 miliona dinara, što je u trenutku podnošenja ponude bilo 4.250.000 dolara. „Komiko” se obavezao i da direktno donira gradskom budžetu 250.000 dolara za socijalno najugroženije, kao i da izgradi objekat od 350 kvadrata za smeštaj dece ometene u razvoju.

 

Zašto je komisija odbila izdavanje placa
Prethodno odlaganje odluke o tome da li će se Smederevo upisati na mapu i kao grad nafte i gasa bilo je u maju, kada je komisija za sprovođenje konkursa o izdavanju zemljišta za rafineriju u zakup odbila ponudu „Komiko Oila”. Razlog je bio taj što je investitor nudio da plati u tri rate zakupninu, a oglasom je traženo plaćanje odjednom. U međuvremenu je „Komiko” pristao da iznos zakupnine plati jednokratnom uplatom na račun grada. „Ponudu smo samo iz jednog razloga odbili, jer su oni isplatu rata vezivali za dobijanje dokumenata o čijem donošenju mi ne odlučujemo, nego to čini Republika, lokacijsku, građevinsku i druge dozvole, niti možemo da utičemo na to kada će biti izdata. Komisija sada ne može ponovo da se sastaje s obzirom da je u pitanju skupštinska odluka o uslovima konkursa”, kaže Milijana Novaković, predsednica Komisije.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!