Home Info Visoku peć pale ovog vikenda

Visoku peć pale ovog vikenda

redakcija

Visoka peć u Železari Smederevo biće pokrenuta ovog vikenda, saznaju "Novosti". Plan je da se mesečno proizvodi 55.000 tona čelika.

Jedna od dve visoke peći, koja je stavljena na tihi hod početkom maja, biće ponovo aktivirana u subotu ili nedelju. Nakon krize sa dopremom sirovina iz Ukrajine, sada sirovina za nastavak prozvodnje ima. Nije, međutim, izvesno za koliko meseci unapred je obezeđena kontinuirana proizvodnja. To zavisi od garancija države, kao i obnavljanja kreditnih linija za finansiranje proizvodnje.

Nakon paljenja peći, uslediće i početak proizvodnje u drugim pogonima prerade. U Železari Smederevo kažu da je ovo ohrabrujuća vest, posebno jer su u toku napori da se što pre nađe strateški partner.

Zasada, nekoliko stranih kompanija zainteresovano je za srpsku čeličanu. Radna grupa za razgovore sa potencijalnim partnerima odnosno kupcima Železare Smederevo je u stalnom kontaktu sa investitorima.

Među najozbiljnijima je navodno "Esmark stil grupa", jedna od vodećih američkih prerađivača i distributera čelika. Nakon što su se predstavnici ove kompanije uverili u stanje fabrike, još uvek nisu dostavili svoju konkretnu ponudu, saznaju "Novosti".

Upućeni kažu da je rame uz rame sa jednim od vodećih prerađivača ravno valjanog čelika u Sjedinjenim Američkim Državama, i ruski "Uralvagonzavod".

ZAINTERESOVANI

Vlada Srbije će do septembra saznati da li imamo rešenje za Železaru Smederevo – izjavio je juče ministar privrede Dušan Vujović. – Postoji sedam ili osam zainteresovanih investitora, a sa dva smo obavili razgovore. Do početka jula ćemo pričati i sa ostalima, a sledećeg meseca ćemo objaviti javni poziv po novom zakonu o privatizaciji, koji će u međuvremenu biti usvojen.

– Investitori će moći zvanično da daju svoje ponude, a već u septembru ćemo znati da li imamo rešenje – kazao je Vujović.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!