Home Info Velika santa leda se otkačila kod Grocke i preti Smederevu

Velika santa leda se otkačila kod Grocke i preti Smederevu

redakcija

Veća santa leda se danas odvojila od ledenog čepa kod Gročanske ade i Dunavom krenula ka Smederevu, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorilo je vlasnike plovnih objekata da preduzmu mere predostrožnosti. Međutim, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je da se santa nakon nekoliko sati dostra smanjila.

On je ponovio da vlasnici plovnih objekata za svaki slučaj treba da preduzmu mere predostrožnosti.

– Santa se dosta okrunila, led nije mnogo debeo i ne bi trebalo da prouzrokuje veće probleme – rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da se santa leda trenutno nalazi između Grocke i Smedereva i da je njena širina oko 20 metara.

Dok je domaći ledolomac "Greben" oko 12 sati danas probijao ledeni čep kod gročanske ade, koji je dug tri do četiri kilometara, otkačila se santa leda i krenula nizvodno.

Kovačević je tada rekao da "apeluje na sve građane i vlasnike splavova brodova, luka i terminala da hitno podignu nivo pažnje kako bi se pripremili za eventualne neželjene efekte dolaska sante".

– Svi moraju u Smederevu da budu u pripravnosti zbog te sante koja se otklačila. Greben nije mogao da se vrati po nju, jer je bio usred čepa. Nije toliko dramatična situacija, ali treba preduzeti mere predostrožnosti – naglasio je pomoćnik ministra.

"Greben" se vratio da "brani" Smederevo

Posle najave da postoji opasnost od santi leda, koje su se otkačile nakon razbijanja ledne mase kod Grocke i koje bi mogle da ugroze plovila na vezovima, ledolomac „Greben“ se vratio. On će u Smederevu patrolirati do kraja dana i razbijati led koji plutajući stiže nizvodno, tu će i prenoćiti za slučaj da i sutra zatreba.

Na obali su se okupili i vlasnici čamaca i splavova, ali za sada se iz pravca Grocke nije pojavila nikakva znatnija količina leda, a svi se uzdaju da će, ako se tako nešto i desi, „Greben“ tu odigrati svoju ulogu.

"Na nogama" i Novi Sad

Iz "Voda Vojvodine" danas su saopštili da je prvi led iz daljske krivine stigao jutros do Novog Sada.

– Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač „Sloga“ koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno – navode u „Vodama Vojvodine“.

Kako kažu, od jutros je u pripravnosti još jedan potiskivač, koji je usidren u Novom Sadu nizvodno od Žeželjevog mosta.

– Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante, koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a „Sloga“ ih ne bude mogla propustiti.

Kako bi se pravovremeno moglo reagovati na potencijalna zagušenja, na svim kritičnim tačkama  od daljske krivine do Novog Sada nalaze se osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje na terenu- navodi u ovom preduzeću.

 

Tanjug , M. S. , M. Đ.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!