Home Info Učenice drugog osnovne izdaju novine pisane rukom

Učenice drugog osnovne izdaju novine pisane rukom

redakcija

Pad školske table u Osnovnoj školi Dimitrije Davidović naveo je tri devojčice drugog razreda da pokrenu novine „Story“ u kojima će pisati o svemu što procene da će zanimati čitaoce po svemu, pre svega po uzrastu raznorodne.
 
Neli Perić, učenici drugog razreda Osnovne škole palo je na um da „piše novine“ i da te novine, naspisane na dvolistu iz sveske prodaje da bi, razumljivo „zaradila više novca“.
 
„Za odrasle, ako neće da kupe novinu za 100 dinara, smanjimo im na 80, 60 ili 50 dinara, a za decu čak i za 100, ako neće, onda im snizimo cenu na 50 dinara. Ispod te cene ne idemo“ tvrdi Nela Perić koja naglašava da „Story“ nije skupa novina.
 
Odmah su se javile poslovne partnerke, školske drugarice Nina Rapajić i Nina živić: pošto su svesrdno podržale Nelinu ideju, objavile su u prvom broju, pisanom rukom, vest da je pala školska tabla i povredila dve učenice.
 
Izdavači rukopisane novine odgovorili su na svih pet pitanja koja podrazumevaju korektno napisanu vest, ne zaobišavši opis povreda, brigu drugova iz razreda i učiteljice pa i kasni noćni odlazak u hitnu pomoć jedne povređene učenice.
 
Verovatno školske table ne padaju svakodnevno, ali tim pre bi mogla vest da se nađe u lokalnim novinama što se nije desilo. Niko nije ozbiljnije povređen, a u crnoj hronici smrtni ishod ima najbolju prođu.
 
Prvi broj je prodat u većem broju primeraka nego svojedobno štampan prvi broj „Smederevskog glasnika“ koji je izdavao Branislav Nušić. On je 1883. prodao jedan, a 2010. devojčice četiri primerka svojih novina.
 
Novine se prodaju ubeđivanjem i cenjkanjem. Licitiranje s odraslima, najčešće roditeljima, počinje od 100 dinara ali ne ispod 50, a za drugove iz škole, ako su pomagali u izdavanju novina, predviđen je popust kao i za učiteljicu koja je kopirala prvi broj.
 
U drugom broju novina preduzimljivih devojčica može se čitati o karijeri „koja propada“ Ledi Gage  i najpopularnijim crtanim filmovima.
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!