Home Info U železaru stigla tri od 24 direktora

U železaru stigla tri od 24 direktora

by redakcija

„HPK inženjering”, sa kojim je Vlada Srbije još 21. marta potpisala ugovor o upravljanju i savetovanju za Železaru „Smederevo”, još nije formirao kompletan tim menadžera. Pred praznik, tačnije 28. aprila, zaposlenima je prosleđena informacija da je „Nadzorni odbor fabrike imenovao izvršni menadžment čime je i formalno uspostavljeno upravljanje od strane HPK, kako je predviđeno ugovorom iz marta”.

Dopis je potpisao Peter Kamaraš, koji navodi da direktori imaju puna ovlašćenja u upravljanju. Međutim, od 24 menadžera, koliki će prema ranijim najavama biti upravljački tim HPK, za sada su zvanično postavljena samo tri čelna čoveka.

Za generalnog direktora imenovan je inženjer Stanislav Barica, slovački biznismen, odnosno menadžer „Ju-Es stila”. Mesto izvršnog direktora za finansije zauzeo je takođe Slovak Pavol Vrhovinski, diplomirani ekonomista iz Praga, dok je za izvršnog direktora za proizvodnju postavljen Miroslav Grela, Slovak mlađe generacije koji se školovao u Americi, a radio je za „Ju-Es stil Košice”.

Prema nezvaničnim saznanjima „Politike”, do sada je u smederevsku čeličanu došlo još desetak menadžera koji će biti u timu HPK, ali se o njihovim imenima i funkcijama još samo nagađa. Pre tri nedelje procurila je informacija da će za bezbednost biti zadužen Fil Drejk, takođe nekadašnji kadar „Ju-Es stila”, koji je, dok je ta kompanija bila vlasnik železare, takođe bio glavni menadžer za bezbednost. Opet nezvanično, u najužem timu HPK biće i Tomas Keli, prvi generalni menadžer „Ju-Es stila” u Srbiji, ali još nije poznato na kojoj poziciji će se sada naći. Među rukovodiocima biće i Smederevac Vladan Mihailović, bivši menadžer proizvodnje „Ju-Es stila”, koji je u smederevskoj fabrici bio i kao predstavnik „Esmarka”, u vreme dok je ta kompanija ispitivala okolnosti u železari i bila u igri za partnerstvo sa Srbijom.

Narednih dana očekuje se raspoređivanje ostalih menadžera i dolazak preostalog tima. Za sada su zvanično postavljeni samo menadžeri za finansije i proizvodnju, pored generalnog direktora, kaže izvor „Politike” u fabrici čelika, uz komentar da se, sudeći po svemu, „Ju-Es stil” bukvalno „vraća” u Smederevo.

Na drugoj strani, Miroslav Torda, čovek koga su Kamaraš i Gudiš doveli u Smederevo da predvodi menadžerski tim, sklonjen je sa čelne pozicije i više nije na spisku menadžera. Nezvanično, Torda je „žrtva” navodne „ucene” 24 domaća dobavljača kojima je upućen ultimatum da snize cene svojih proizvoda za 15 do 20 odsto, jer će se u suprotnom repromaterijal uvoziti iz Slovačke. Ovu informaciju, koja je potekla iz Skupštine Srbije, niko iz železare nije ni potvrdio, ni demantovao, kao ni da je razlog Tordinog odlaska baš to.

Kako saznajemo, država će imati i „paralelni” menadžment u skoro svim oblastima upravljanja. Njihova uloga biće kontrolne prirode. Zvaničnih informacija o tome još nema, ali nezvanično, sektor proizvodnje i održavanja kontrolisaće Jovica Dobrić, bivši direktor proizvodnje, dok će proces nabavke nadgledati Slobodan Dabić.

Nadzornom odboru predsedava Džon Gudiš, a tu je i njegov partner Peter Kamaraš, zatim bivši izvršni direktor finansija Bojan Bojković, Aleksandar Andonovski, svojevremeno prvi čovek transporta u železari, i Boris Milošević, privatizacioni savetnik.

HPK registrovao firmu u Beogradu

Kompanija „HPK inženjering” iz Holandije registrovala je 18. marta firmu u Srbiji sa sedištem u Beogradu, pod nazivom „HPK menadžment d. o. o”. Delatnost su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, a osnivački ulog iznosi deset miliona dinara. Kao direktor naveden je Peter Kamaraš, a u rubrici „ostali zastupnici” na sajtu APR-a još stoji ime Miroslava Torde.

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!