Home InfoDruštvo U Srbiji je danas državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji je danas državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Redakcija

Na današnji dan 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je i formalno okončan Prvi svetski rat.

Kapitulacijom Nemačke, posle četiri godine rata, završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Rat se vodio u Evropi, Aziji i Africi. Od oko 70 miliona mobilisanih, poginulo je i umrlo od rana i gladi oko 20 miliona. Domaći istoričari  kažu da je najveći gubitak imala Srbija – 26% od ukupnog broja stanovništva.

Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana je u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj, 11. novembra 1918. godin, u 11 časova pre podne.

Dan primirja  obeležava se i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

U Srbiji je amblem praznika motiv odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka – zeleno-crna traka koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde.

Ova ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, i kod nas je  zaštićen zakonom.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik obeležava od 2012. godine.

 

SDCafe.rs

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

NIKOLA TASIĆ CALE 14.11.2021 - 18:46

Nisam mogao da ostanem miran! Žao mi je što nije bilo više pisanja i priča o proboju Solunskog fronta, a treba mora da se kaže: -Da je Srpska vojska izvršila proboj Solunskog fronta, -Da je ca. 62 hiljade Srpskih vojnika odlučilo Veliki rat, -Da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila ca. 26 % stanovništva,- Da je učesnik Velikog rata bio i vojnik Života Tasić – Žika Ćora,-Da je on dobio Karađorđevu zvezdu za vojničke vrline, (Videti knjigu -„Smederevo slikano sećanjem“- Dr Slavko V.Domazet, 2000.g.), -Da je Žika Ćora otac Dragoslava Tasića -Drage Caliona, te -Da je on i deda Nikole Tasića Caleta!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!