Home InfoDruštvo U Smederevu uništene velike količine zaplenjenog duvana i cigareta

U Smederevu uništene velike količine zaplenjenog duvana i cigareta

by redakcija1

Reč je o proizvodima koje je tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, kroz niz prethodnih akcija sakupila tokom izvršenih nadzora.

Velike količine svih tih proizvoda koje su fizička i pravna lica pokušala da plasiraju na naše tržište, ne poštujući zakonom utvrđena pravila o prodaji, dopremljena su preduzeću Composting Smederevo u Godominu.

Akciji uništavanja prisustvovao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnice Vladimir Nešić kao i predstavnici Ministarstva privrede, poreske i tržišne inspekcije, lokalne samouprave i kompanija najpoznatijih proizvođača duvanskih proizvoda.

Država finansira javne ustanove, zdravstvo, školstvo, vojsku i policiju, odbranu našeg naroda na Kosovu i Metohiji i svi koji izbegavaju plaćanje poreza, naročito oni koji kupuju cigarete bez akciznih markica umanjuju potencijale države da odardi svoje osnovne funkcije.

Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv sive ekonomije jer to sve ozbiljne države rade. Naš osnovni cilj je da 2027. prosečna plata bude 1400, a penzija 650 evra. To možemo samo ako budemo delovali kao ozbiljna država, što smo činili i do sada. Nulta tolerancija za sivu ekonomiju.

Zahvaljujem se ljudima iz velikih duvanskih kompanija. Oni su samo prošle godine u budžet Republike Srbije uplatili više od milijardu evra. To su velika sredstva koja završavaju kod naših lekara, učitelja, policajaca, vojnika.

Molim ljude da imaju razumevanja i da duvan i cigarete kupuju sa ovlašćenim markcima, time finansiraju svoju državu. Nemamo pravo da tolerišemo izbegavanje plaćanja poreza, akciza, carina – poručio je Momirović.

Sve zaplenjeno je uništeno na ekološki prihvatljv način. Naime, umesto ranije praktikovanog spaljivanja, sada se koristi posebna metoda. Svi ti proizvodi se usitnjavaju, a zatim mešaju i kompostiraju kako bi mogli da se koriste za proizvodnju đubriva.

U ovoj, objedinjenoj akciji, uništeno je više od pet tona ilegalnog, rezanog duvana, tri i po tone duvana u listu, 26 000 boksova cigareta, 12 000 bokseva motanih cigareta, dve tone duvana za nargile i 1200 pakovanja SNUS duvana.

Zapelnom je, kako se navodi, spečena potencijalna šteta za budžet od oko 200 miliona dinara.

SDCafe.rs

Slične vesti

1 comment

Godo 28.02.2024 - 21:20

Marko Milošević na aparatima posle čitanja ovakvih vesti

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!