Home Info U Smederevu dva legalna i 23 nelegalna groblja

U Smederevu dva legalna i 23 nelegalna groblja

by redakcija

U Smederevu na dva legalna postoje čak 23 nelegalna groblja.

Grupacija preduzeća za pogrebne usluge Privredne komore Srbije pokrenula je danas inicijativu za donošenje novog Zakona o sahranjivanju, kako bi se rešio problem nelegalnih grobalja
Analiza je pokazala da u Beogradu na 10 legalnih grobalja ima 150 nelegalnih, u Novom Sadu na 20 legalnih ima 16 nelagalnih, dok u Smederevu na dva legalna ima 23 nelegalnih. Reč je o seoskim grobljima. Analiza je, takođe, pokazala da ne postoji nikakva evidencija o sahranama na nelegalnim grobljima.

Tumači zakona smatraju da su nelegalna groblja ona koja ne poštuju propise i procedure postojećeg Zakona o sahranjivanju ni Zakona o komunalnim delatnostima.
Na tim grobljima sahrane obavljaju samoogranizovana fizička lica, ne postoji infrastruktura, planovi po kojem se uređuju grobovi i spomenici, nema sanitarno tehničkih uslova, nije rešen smeštaj pokojnika a groblja nisu usklađena ni sa urbanističkim planovima.

Seoskim grobljima u Smederevu praktično gazduju seoske mesne zajednice, a predlog je da se novim zakonom propiše da sahrane mogu da obavljaju samo javna komunalna preduzeća, pod čijom nadležnožću bi trebalo da budu i sva groblja.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!