Home InfoDruštvo Toples kao legitimno pravo

Toples kao legitimno pravo

by redakcija

Tokom ovog leta stanovnice Njujorka, barem one najsmelije, moći će da bez ikakvih smetnji šetaju u toplesu gradskim ulicama. Vlasti Njujorka su nedavno podsetile policiju da tokom toplih dana žene imaju pravo da, baš kao i muškarci, skinu gornji deo odeće.

U dopisu poslatom svim policijskim stanicama u gradu, vlasti Njujorka podsećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene.

Policajci ne treba da kažnjavaju, niti da privode dame koje će ovog leta šetati nage do struka, već da im priteknu u pomoć ukoliko je to potrebno, ističe se u dopisu.

"U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni da rasteraju gužvu", navodi se u noti. U Njujorku je još 1992. donet zakon kojim je ženama dopušteno da hodaju u toplesu u slučaju velikih vrućina.

Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje. Želeći da žene podseti na to pravo, feministkinja Mojra Džonson je prošle godine šetala naga do pojasa ulicama Njujorka, nailazeći uglavnom na pozitivna reagovanja sugrađana.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!