Home Info Tezge na trgu – turistička reklama ili nešto drugo?

Tezge na trgu – turistička reklama ili nešto drugo?

redakcija

Tezge na Trgu Republike u Smederevu, na kojima se tokom sva četiri godišnja doba prodaje voće, deo su turističke ponude grada. Tako to vide oni koji su dozvolili da se centar pretvori u pijacu. Tezge je grad bez naknade ustupio određenim  zakupcima. Praksa je uvedena pre godinu dana, jer su građani to tražili.
Vlast je, navodno udovoljila zahtevu „grupe građana“ nepoznatog brojnog stanja kojima se dopalo da pazare ovde u dane „Smederevske jeseni“. Objašnjenje tražilaca ove usluge je da se izađe u susret penzionerima i invalidima koji žive u centru grada,  kako ne bi išli  do Zelene pijace. 
Prodavci voća, sa druge strane,  ovako su dobili mogućnost da ostvaruju profit besplatno.

Zakupci tezgi su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja, kako nadležni tvrde, već plaćaju zakup tezgi na Zelenoj pijaci. Tačnije, oni jedino mogu da plaćaju mesečnu rezervaciju tezgi JKP „Pijace“ koja košta 2.000 dinara. Da prodaju na tim tezgama, morali bi svakodnevno da plaćaju i dnevnu pijačninu u rasponu od 500 do 1.000 dinara. Mesečno, to je najmanje dvadesetak hiljada, dok na trgu ovaj izdatak nemaju.
Da li među voćarima ima povlašćenih, teško je reći, ali čini se da je tako jer se ovde uvek vide ista lica. Bez plaćanja tezgi solidno zarađuju, a sve je opravdano reklamiranjem  turističkih kapaciteta grada. 

Dobar turistički marketing, besplatna uzurpacija javne površine ili ružna pijaca u najužem centru, odlučite sami.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!