Home Info Tadić: Od Železare Smederevo zavise mnoga preduzeća

Tadić: Od Železare Smederevo zavise mnoga preduzeća

by redakcija

Železara Smederevo je izuzetno važna kao proizvođač repromaterijala za čitav metalski kompleks u Srbiji. Dvanaest procenta proizvodnje iz Železare Smederevo ide na naše tržište, od nje zavise mnoga preduzeća. Odavde kreće poluproizvod koji se ugrađuje u finalne proizvode u metalskom komleksu, rekao je danas predsednik Srbije Boris Tadić posle obilaska pogona Železare Smederevo.

Tadić je istakao da je optimista u pogledu sudbine Železare Smederevo.

"Optimista sam. Mnogi su mislili da je nemoguće i delovalo je u jednom trenutku gotovo nemoguće, i nije prvi put da deluje da je nemoguće, a da je na kraju moguće. Vlada Srbije otvoriće sledeće nedelje  tender, ulazimo u proces. Nadam se da ćemo u reslativno kratkom vremenu možemo naći rešenje za strateškog partnera u železari Smederevo i da će ovi ljudi imati ponovo osećaj sigurnosti jer je Vlada Srbije stala iza ove kompanije", zaključio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Srbija je proizvođačka nacija, proizvođačka zemlja. Srbija bez metalskog kompleksa nema budućnost. I zbog toga traganje za strateškim partnerom za ovu Železaru  ima vitalni značaj za budućnost ekonomije Srbije. Postoje trenuci kada država mora da stane iza svojih preduzeća. Ovo je takav trenutak" naglasio je Tadić.

Govoreći o situaciji da je američka kompanija Ju es stil (U.S. stil Serbia) odustala od dalje proizvodnje u Železari Smederevo Boris Tadić je pokazao razumevanje za taj potez kompanije.

"U veoma, veoma, veoma rizičnom i teškom trenutku kada je Ju es stil, dosadašnji operator u čeličnoj industriji u Srbiji, napustio ovo tržište zbog uslova u globalnom privređivanju, imajuću u vidu nivo investicija u prošlosti, tehničke kapacitete ove železare, ove čeličane, nisu bili u stanju da izdrže konkurenciju, a to su oblasti u koje moramo da unapredimo da bismo izdržali konkurenciju u budućnosti.

Zbog toga svaki strateški partner sa kojim ćemo razgovarati odgovoriće na ta pitanja.

 msp

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!