Home Zanimljivosti Svinje su pametnije od pasa i mačaka

Svinje su pametnije od pasa i mačaka

by redakcija

Naučnici su potvrdili da su svinje pametnije od pasa, a da probleme mogu da rešavaju podjednako dobro kao šimpanze. Sledeći put kada budete jeli šniclu, setite se da se svinje ne razlikuju mnogo od pasa.

-Svinje imaju jednak kognitivni kapacitet kao mnoge visoko inteligentne vrste poput pasa, šimpanzi, slonova, delfina, pa i ljudi. Postoji obilje naučnih dokaza koji ukazuju na to da bi trebalo vrlo dobro da razmislimo o promeni načina na koji trenutno tretiramo ove životinje.- kaže neurolog Lori Martino sa univerziteta “Ermori”. 

Svinje imaju odlično dugotrajno pamćenje i veoma su uspešne u rešavanju testova u vezi sa lokacijom objekata, poput lavirinata. One takođe mogu da razumeju jednostavan simbolički jezik i nauče kompleksne kombinacije simbola u vezi sa radnjama i objektima. 

To se može videti i na videu koji je ranije ove godine objavila Nikol fon Eberkopf iz Berlina, gde svinja postavlja obojene pločice u obliku svinje na odgovarajuće obojena mesta na drvenoj tabli. Ona to čini ustima bez ičije pomoći. 

Istraživanja su takođe pokazala da svinje uživaju u igri i često “zadirkuju” jedna drugu, poput pasa. 

Njihov društveni život je kompleksan – one često uče jedna od druge, zajedno sarađuju i imaju razvijenu empatiju. 

Autori istraživanja naročito su istakli da ljudi često nepravedno smeštaju svinje u nižu kategoriju od mačaka i pasa iako među njima ne samo da ne postoje nikakve razlike u inteligenciji i empatiji, već svinje ponekad mogu i da ih nadmudre.

Izvor: zivotinje.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!