Home InfoKultura Svi su pozvani: O nominaciji tvrđave za UNESCO listu

Svi su pozvani: O nominaciji tvrđave za UNESCO listu

by redakcija1

U organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, 11. aprila biće održana prezentacija nominacionog procesa „Smederevska tvrđava od prestonog grada do svetske baštine“.

Povod je pokretanje procedure upisa Smederevske tvrđave na listu Uneska.

Smederevska tvrđava je spomenik kulture od izuzetnog značaja, koji se od 2010. godine nalazi na preliminarnoj listi Uneska.

Izradom nominacionog dosijea i druge prateće dokumentacije, pokreće se procedura upisa na prestižnu Uneskovu Listu svetske baštine, na koju je do sada upisano 1199 dobara.

Građanima, predstavnicima lokalne samouprave i brojnih institucija, ali i svim zainteresovanima u Smederevu i Srbiji, autori izrade nominacionog dosijea iz više institucija kulture iz Beograda i Smedereva, predstaviće radnu verziju tog dokumenta.

Tom prilikom će govoriti arheolog Maja Đorđević, arheolog Dejan M. Radovanović, istoričar Miroslav Lazić, arhitekta Marina Nešković, istoričar umetnosti Vladimir Božinović, arhitekta Snežana Jejić i arhitekta Vladislava Živanović Ristović.

Program počinje u 19 časova u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!