Home InfoDruštvo Najavljene veće kontrole terena, građanima ponovo upućen apel

Najavljene veće kontrole terena, građanima ponovo upućen apel

by redakcija1

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara.

Ukoliko primete požar trebalo bi da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Ovakvi požari predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana, a mogu da prouzrokuju i velike materijalne štete.

Zakon o zaštiti od požara je jasan i precizan, zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća.

Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije, navodi MUP.

Za spaljivanje strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom kazna za pravna lica je od 300 000 do milion dinara, a za fizička 10 000.

Za fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Kako je najavljeno, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!