Home Info SVETOSAVSKE SVEČANOSTI U SMEDEREVU OD 23. DO 29. JANUARA

SVETOSAVSKE SVEČANOSTI U SMEDEREVU OD 23. DO 29. JANUARA

by redakcija

Gradska uprava u Smederevu objavila je program 23. Svetosavskih svečanosti, koje će biti održane od 23. do 29. januara. 

 
Dešavanja u Narodnoj biblioteci biće u centru pažnje prvog dana. Tačno u podne, gradonačelnik Smedereva i predsednik Organizacionog obora, Predrag Umičević, otvoriće svečanosti, uz umetnički program Crkvenog hora „Sloga“. 
 
Planirane su i izložbe knjiga. Na Pozajmnom odeljenju biblioteke je “Brojanica Svetoga Save”, na Naučnom odeljenju “Života mojega delo (stara srpska književnost XII-XV vek), na Dečjem odeljenju „Duh je njegov zvezda nad našim školama“ (Jovan Jovanović Zmaj), dok će u bibliotečkim ograncima u seoskim mesnim zajednicama biti “Sveti Sava u istoriji i tradiciji”. 
 
U prostoru ove ustanove biće predstavljena i knjiga jereja dr Željka R. Đurića “Služenje episkopa”, kanonsko predanje. 
 
U književnom programu učestvovaće protojerej – stavrofor dr Radomir Popović, protojerej-stavrofor dr Radomir Milošević, đakon mr Ivica Čairović, Dragan Mrdaković i autor, kao i pevačka grupa „Đurđevke“. 
 
Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke, za sutradan je planirana etnološka radionica “Sveti Sava i narodno vaspitanje” u kojoj će učestvovati učenici Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, a voditeljka je Slađana Milošević. 
 
Isti prostor biće upotpunjen multimedijalnim programom, DVD projekcijom “Manastir Hilandar”, tokom svečanosti. 
 
Narodna biblioteka Smederevo, povodom 23. Smederevskih svetosavskih svečanosti, nagradiće besplatnim upisom u Biblioteku za 2012. godinu, učenike i studente stipendiste Fonda za podsticanje obrazovanja i usavršavanja mladih talenata Smederevo. 
 
Muzej u Smederevu predstaviće treći broj stručnog periodičnog časopisa “Smederevski zbornik”, a govoriće akademik Momčilo Spremić, Dr Marko Popović, Dr Nenad Makuljević i direktorka Tatjana Gačpar. 
 
U Centru za kulturu biće organizovana tribina “Uticaj vere na porodicu danas”, na kojoj će govoriti prof. dr Vladeta Jerotić. 
 
Program se 25. januara nastavlja u Istorijskom arhivu i Gradskoj galeriji savremene umetnosti. 
 
Arhiv će predstaviti knjigu “Smederevska tvrđava” autora Mlađana Cunjaka, o kojoj će govoriti dr Gordana Tomović, Tomislav Stevanović i autor. 
 
U Gradskoj galeriji savremene umetnosti biće otvorena tradicionalna izložba studenata master studija grafike i vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a govoriće mr Rodoljub Karanović. 
 
Svečana akademija biće održana u četvrtak u Centru za kulturu. Svetosavsku besedu kazaće mr Tatjana Lazarević Milošević, a potom će biti saopštena imena dobitnika i uručena priznanja i nagrada – Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih. 
 
U muzičkom delu učestvovaće Hor „Kir Stefan Srbin“ i Crkveni hor „Sloga“, a nakon toga će učenici Gimnazije u Smederevu izvesti “Osvećenje vremena”. 

 

Program počinje Svetosavskom liturgiijom
 
Program 27. januara počeće Svetosavskom liturgijoma i primopredajom slavskog kolača u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, kada će Gimnazija u Smederevu predati kolač Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Vranovu. 
 
Sledi takmičenje u veštini raspravljanja između učenika Gimnazije i Tehničke škole. Tačno u podne u svim osnovnim i srednjim školama planirane su Svetosavske priredbe i druženja. 
 
Narednog dana biće organizovan tradicionalni Svetosavski bal, a program se završava Svetosavskim koncertom Gradskog kulturno umetničkog društva „Smederevo“, u nedelju, 29. januara, u Centru za kulturu.

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!