Home InfoHronika Štrajk zaposlenih u zatvoru u Smederevu, zaposleni se žale na mobing

Štrajk zaposlenih u zatvoru u Smederevu, zaposleni se žale na mobing

Redakcija

Saopštenje za javnost prenosimo u potpunosti.

Dana 29.11.2021.godine, 14-oro zaposlenih u Okružnom zatvoru u Smederevu su počeli sa odbijanjem uzimanja hrane. Istog dana o tome su pismenim putem obavestili upravnika OZ Smederevo Gorana Pavlovića, direktora Uprave Dejana Carevića, Ministarku pravde Maju Popović i predsednika JSO u upravi za izvršenje krivičnih sankcija Zvonka Tomaševića.

Razlozi ovog postupka zaposlenih leže u dugovremenim problemima koji postoje otkako je Goran Pavlović na čelu ustanove, tj. u poslednjih 6 godina, o čemu su se u tom periodu zaposleni lično, mnogo puta obraćali pretpostavljenima u Beogradu, upoznavali ih sa konkretnim problemima, čak molili za premeštaje u druge ustanove, ali niko nikada nije reagovao.  Kako je situacija vremenom kulminirala, zaposleni su se u maju 2021. godine zajedno obratili direktoru Uprave Dejanu Careviću i ministarki Maji Popović, a takođe i predsednici Vlade R. Srbije Ani Brnabić sa molbom da se uključe u rešavanje postojećih problema.

U tim obraćanjima, obaveštavali su nadležne u kojoj meri je situacija u ustanovi alarmantna i da svakog trenutka može da eskalira u sukob. Svakodnevno su prisutne pretnje suspenzijama i otkazima od strane upravnika kao i pretnje, sukobi i uvrede između samih zaposlenih, jer je upravnik direktno uticao i pospešivao stvaranje nepremostivog jaza i nepoverenja između zaposlenih i još dalje od toga, stvorio je suprotstavljene strane koje su na ivici sukoba. Kako zaposleni navode, ustanova već u dužem vremenskom periodu funkcioniše vođena ličnim aspiracijama upravnika, a ne porefesionalnošću i strukom, te je usklađenost aktivnosti sa zakonom vrlo upitna. O brojnim zloupotrebama i nezakonitostima u poslovanju upravnika kao odgovornog lica ustanove postoje dokazi kojima raspolažu nadležni organi.

Napred izloženo je, na žalost, samo deo onoga što se u ustanovi (čija svrha postaje upitna) dešava. Imajući u vidu navedeno, a s obzirom na to da je dugovremeno nastojanje zaposlanih da se razgovorom reše problemi, odavno obesmišljeno i dosadašnja tolerancija dovela ih je do zdravstvenih problema, ruba egzistencije njih i njihovih porodica, nisu imali mnogo izbora.

U ovoj grupi zaposlenih su i dvojica radnika, koji su zbog propusta u radu suspendovani (vođeni su disciplinski postupci na način koji je takođe sporan), što pretpostavljeni u ovim okolnostima zloupotrebljavaju i sve ostale zaposlene koji su inače iz sopstvenih razloga i položaja nezadovoljni označavaju i etiketiraju kao kažnjavane, sa propustima u radu što je neistina koja je vrlo poverljiva.

Iako upravnik ne propušta da zaposlenima vrlo često stavlja do znanja da ima podršku i da je zaštićen od strane svojih pretpostavljenih, te (kako on to kaže) svaki njegov postupak može da se „pegla“, uz to, na svakom koraku zaposlene nastoji da predstavi kao neradnike, neprofesionalne i (ponovo, kako ih naziva) kao „otpadnike“, koji su samo „kamenčići njemu u cipeli“, zaposleni ipak žele da veruju da će nadležne institucije da se zainteresuju i da rešavajući probleme vrate funkcionisanje Okružnog zatvora u Smederevu u okvire zakona.

Kao što su već u obaveštenjima pretpostavljenima jasno naglasili, zaposleni će i dalje svoje radne obaveze svesno, odgovorno i profesionalno da obavljaju, a odbijanje uzimanja hrane se nastavlja dok im se ne pruži mogućnost da obave razgovor i iznesu svoje probleme nadležnima iz Ministarstva pravde.

Predsednik JSO u UIKS
Zvonko Tomašević

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!