Home Info Štrajk upozorenja građevinskih radnika

Štrajk upozorenja građevinskih radnika

redakcija

 

Oko 200 građevinara završilo je danas protest ispred Vlade Srbije, najavljujući da će za mesec dana organizovati generalni štrajk širom Srbije ukoliko vlada ne preduzme mere za spas te privredne grane.
 
Predstavnici građevinara su ponovo predali zahteve Vladi Srbije, i zatražili hitnu sednicu vlade na kojoj će početi da se raspravlja o problemima u građevinarstvu koje u jako teškom položaju.
U periodu od 12,00 do 13,00 sati oko 25.000 građevinara je održalo štrajk širom zemlje, a istovremeno su održane protestne šetnje u Beogradu, od Trga Nikole Pašića do Vlade Srbije, kao i u Valjevu, Smederevu i Kruševcu.
 
Građevinari su nosili crvene kartone, želeći na taj način da istaknu da su nezadovoljni odnosom vlade prema njima. Učesnici protesta su ranije u Beogradu blokirali jednu saobraćajnu traku u smeru prema Vladi Srbije, od Trga Nikole Pašića.
Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je da su u Beogradu bili predstavnici oko 50 preduzeća, a da taj sindikat ima podružnice u ukupno oko 250 preduzeća u Srbiji.
 
On je naglasio da u Srbiji postoji "armija siromašnih i obespravljenih nasuprot malobrojne skupine bogatih", i da će "sledeći put, ako budu morali da dođu u Beograd, doći ispred vlade u većem broju".
"Bićemo masovniji i borbeniji", poručio je Vuković. 
On je rekao da će građevinari, ako vlada ne ispuni njihove zahteve, "štrajkovati koliko je potrebno i koristiti različite metode protesta, jer više ne mogu da čekaju, a zbog toga što su opljačakani, bedni i građani drugog reda".
 
Prema njegovim rečima, "bolna tranzicija srpske privrede previše dugo traje i sve je više nezaposlenih, zbog čega se, između ostalog, dešavaju porodične tragedije".
Sindikat građevinara je odustao od zahteva za smenom ministra građevine Velimira Ilića, jer je on sa njima održao već nekoliko sastanaka, ali nisu odustali od zahteva za smenom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića.
 
Ministar Ilić je rekao ranije Tanjugu da će na današnoj sednici vlade zatražiti da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava, kao i da je neophodno uključiti Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo pravde, kako bi se rešili nagomilani problemi građevinara.
"Zahtevi građevinara Srbije su potpuno opravdani i tačno je da je ta grana privrede u krizi već godinama", istakao je Ilić.
 
On je rekao da država puno duguje građevinarima i putarima, napominjući da samo Ministarstvo građevine trenutno ne duguje ni jedan dinar.
Ilić je istakao da država mora da reši taj problem, ali i druge probleme u vezi sa stečajem mnogih firmi i loše sprovedenim privatizacijama.
Građevinari traže i da se hitno izradi strategija razvoja građevinarstva i dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje.
 
Sindikat, takođe, traži iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća. Pored toga, srpski građevinci traže da se, u slučajevima kada strane kompanije dobiju poslove koje finansiraju inostrani kreditori, najmanje 49 odsto ugovorenih radova poveri domaćim firmama, traže pomoć prilikom nastupa u inostranstvu, naplatu PDV-a tek po naplaćenim realizacijama, a ne unapred kao sada, kao i redovnu isplatu zarada i drugo.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!