Home Info Stamenković: Železara „Smederevo“ bila prva za gašenje i pre 30 godina

Stamenković: Železara „Smederevo“ bila prva za gašenje i pre 30 godina

by redakcija

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je danas da su "licne karte" preduzeća pravljene i pre 30 godina, u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i da je tada prvi kandidat za gašenje bila Železara "Smederevo".

Na predstavljanju biltena "Makroekonomske analize i trendovi", Stamenković je rekao da su "licne karte" preduzeća radjene u (saveznoj) vladi Milke Planinc, čiji je bio savetnik, kako bi se videlo stanje privrede, posebno velikih sistema.
 
"Tada je prvi kandidat (u Srbiji) za gašenje bila Železara u Smederevu, ali politički to nije bilo izvodljivo. Sada, 30 godina posle, mi imamo isti problem", rekao je on.
 
Stamenković je napomenuo da je svaka tadašnja republika imala svoje gubitaše i istao da je to izgledalo malo drugačije i da je država tada inflacijom zatrpavala te gubitke.
 
"Rezultat smo u krajnjoj liniji videli u onoj prvoj hiperinflaciji 1989. godine, kao i kad uzmete deceniju od '79. do '89, u kojoj je moralo da se sanira javni dug po aranzmanu sa MMF, tada je per kapita rast BDP je bio nula godisnje", rekao je on.
 
Dodao je da je tada propalo 12,5 milijardi dolara devizne štednje kroz kursne razlike kapitala.
 
"I onog trenutka kad je politicka nestabilnost došla u devedesetoj godini (proslog veka) bankarski sistem je morao da raspadne", rekao je koordinator istrazivačkih projekata MAT-a Stojan Stamneković. Mesečni bilten "Makroekonomske analize i trendovi" izdaje Ekonomski institut, uz podrsku Privredne komore Srbije.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!