Home InfoDešavanje Srednji vek se vratio u tvrđavu – počeo festival „Vitezovi i legende“

Srednji vek se vratio u tvrđavu – počeo festival „Vitezovi i legende“

by redakcija1

Nakon što je 2019. u našoj tvrđavi održano deseto svetsko prvenstvo u najvećem festivalu tog tipa – Bitka nacija koja je okupila 2000 boraca iz 40 zemalja u 14 kategorija, Smederevo se povremeno, na kratko iznova ponovo vrati u doba svog nastanka.

Manifestacija „Vitezovi i legende“ održava se po šesti put kao međunarodni festival viteških borbi. Otvorenim ga je proglasila gradonačelnica Smedereva.

Festival nas vraća u davne dane ponosa i časti, ovde u srcu smederevske tvrđave. Ovo monulnemtalno zdanje, svedok vekova i istorije, danas nas okuplja da proslavimo viteštvo, neprolazni simbol hrabrosti i vernosti.

Viteštvo nije samo pojam iz knjiga i legendi, već temelj na kojem je građena naša istorija, kultura i naš duh. Smederevska tvrđava je sagrađena u teškim vremenima, kao bedem koji je branio ne samo teritoriju već i srce i veru jednog naroda.

Na ovim zdinima su vitezovi svojim životima, ispisivali stranice istorije braneći svoje domove, porodicu i veru. Njihova odanost i hrabrost ostaju trajna inspiracija za sve nas podsećajući nas na vreme kad je čast bila najvažnija vrlina – kazala je Jasmina Vojinović.

Manifestacija se održava zahvaljujući saradnji Grada Smedereva, JP Smederevska tvrđava, Centra za kulturu i naravno, ključnih aktera – Udruženja za očuvanje starih zanata i viteštva Beli Orlovi, čiji su gosti na ovom festivalu učesnici iz Rumunije, Francuske, Bugarske, Mađarske, Rusije, Italije, Republike Srpske…

Istovremeno, danas je presecanjem vrpce svečano otvoren i rekonstruisani most koji spaja Veliki i Mali grad tvrđave čime, kako je istaknuto, obnavljamo vezu sa prošlošću jer most nije samo građevinski podvig, već simbol kontinuiteta, povezanosti i obnove.

Tokom ovog vikenda, festival „Vitezovi i legende“ će posetiocima, osim samih borbi, ponuditi brojne različite sadržaje, od zabavnih do ekukativnih, a u Malom gradu je takođe priređen i bazar rukotvorina i starih zanata. Ulaznica košta 250 dinara, a za decu do 7 godina ulaz je besplatan.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!