Home Info Srbija vicešampion Evropske lige vazdušnom puškom

Srbija vicešampion Evropske lige vazdušnom puškom

by redakcija

Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u desetoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom. Na finalnom turniru u Kisikaliju u Finskoj naša selekcija je izgubila meč za zlato od favorizovane ekipe Rusije, sa rezultom 74 prema 46. Timovi koji učestvuju na turniru su mešoviti, uzrasta od 14 do 18 godina. Za Srbiju je u Kisikaliju nastupila ekipa koja se na prošlogodišnjem turniru Evropske lige mladih okitila bronzanom medaljom. Marija Kolarević iz Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove, Marija Zavišić iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda, Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića i naš Veljko Ilić. Nedostajala je samo Marija Malić, članica „Jedinstva“ koja je ovaj turnir propustila zbog učešća na Olimpijskim igrama mladih, gde je osvojila bronzanu medalju. 
Sistem bodovanja u finalu je nešto drugačiji od onog u takmičenju po grupama, u kome svaki strelac ispaljuje po 40 dijabola, a presek se pravi posle svake serije od po 10 metaka. U finalu svaki od tri člana ekipe ispaljuje po 20 metaka. Kao i u svim fazama lige, svaki takmičar ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali presek se pravi posle svakog hica. Precizniji strelac dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakome ide po jedan poen.
U pojedinačnim duelima meča za zlato postignuti su sledeći rezultati: Marija Kolarević – Tatjana Harkova 15:25, Marija Zavišić – Polina Balotkova 15:25, Veljko Ilić –Aleksandar Vasiljev 16:24. 
Sem strelaca koji su nastupili u finalu, za Srbiju je u Finskoj gađao i Đorđe Savić, a uz ekipu je bio trener koordinator za mlađe selekcije u stručnom štabu Streljačkog saveza Srbije Ivan Manojlović
– Objektivno gledano, Rusi su kvalitetnija ekipa. Naše strelce je stigla trema i to je prevagnulo u korist ruske ekipe, koja je znatno iskusnija, a u svom sastavu ima i finaliste evropskih prvenstava. Generalno sam zadovoljan onim što je ekipa pokazala, iako su rezultati mogli da budu malo viši – kazao je trener Ivan Manojlović i dodao da je ovaj uspeh rezultat dobrog plana stručnog štaba reprezentacije.
Grupna faza takmičenja za naše strelce počela je mečom protiv domaćina Finske koji je Srbija je dobila ubedljivim rezultatom od 18:6. U našem timu su gađali Marija Kolarević, Marija Zavišić i Veljko Ilić i svi su svoje protivnike pobedili istim rezultatom 6:2. Za protivnike su imali Riku Koskeli, Elija Manistoa i Esija Heiskanena. U drugom kolu Srbija je ubedljivo savladala Švedsku sa 16:8 u poenima iz pojedinačnih duela. Marija Zavišić je Srbiji donela maksimalnih osam poena, jer je u sve četiri serije od po deset metaka bila uspešnija od rivala Markusa Ekdala. Marija Kolarević je pobedila Johanu Anderson sa 6:2, a naš Veljko Ilić izgubio od Džosefine Lindfros 2:6. Poslednji rival Srbije u A grupi bila je mađarska selekcija. Meč je završen nerešeno 12:12, pa je odlučilo raspucavanje, u kome su naši severni susedi bili uspešniji. Posle prve dve serije Mađarska je vodila sa 8:4, ali srpski mladi strelci su zablistali u drugoj polovini meča. Sva tri pojedinačna duela završena su rezultatom 4:4. Đorđe Savić je "remizirao" sa Ester Masaroš, Marija Kolarević sa Ester Deneš, a Marija Zavišić sa Somom Hamaijem.
Sa po dve pobede u našoj A grupi bile su tri reprezentacije, a plasman je određen prema ukupnom broju osvojenih poena. Sa najvećim brojem (46) poena naša reprezentacija je otišla u meč za zlato sa Rusijom koja je bila prva u grupi B, takođe sa 2 pobede i 46 poena, a u meč za bronzu sastale su se reprezentacije Švedske i Italije, a medalju je osvojio tim Italije sa 61 prema 59. 
Vladimir Lisin, predsednik Evropske streljačke konfederacije, najboljim reprezentacijama poklonio je i elektronske mete „Sius“, i to pobedniku tri, drugoplasiranoj ekipi dve, a trećeplasiranoj jednu.
Srebro u Finskoj je treće odličje naše selekcije u Evropskoj ligi mladih, posle zlata 2009. godine i bronze 2017. godine. Smederevo je bilo domaćin finalnog turnira 2014. godine. 
Evropska liga mladih, od sledeće sezone, odvijaće se po novim pravilima. Ekipu će, umesto mešovitog muško-ženskog tročlanog sastava, činiti dve takmičarke i dva takmičara. Domaćin će biti Mađarska, a turnir će se održati u Budimpešti.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!