Home Info Srbija lagano tone u recesiju

Srbija lagano tone u recesiju

by redakcija

Prema najnovijoj prognozi Evropske banke za obnovu i razvoj očekuje se da privredni rast u Srbiji bude najniži u regionu jugoistočne Evrope i to 0,1 odsto.

Međutim, Narodna banka Srbije ostala je pri prognozi privrednog rasta od 0,5 odsto.

U poslednjem majskom izveštaju o inflaciji, NBS očekuje da će pad privređivanja nastao zbog oštre zime u februaru i jednomesečnog prekida rada Železare Smederevo biti nadoknađen oporavkom industrijske proizvodnje u drugoj polovini godine s obzirom na to da bi prema ranijim najavama i Fijat uskoro trebalo da počne proizvodnja u Kragujevcu.

Privredni rast će, u najboljem slučaju i prema oba scenarija, biti manji od jednog procenta, i to ukoliko loš početak godine bude ispravljen većom proizvodnjom i izvozom u drugoj polovini godine.

Naime, u prvom tromesečju ove godine izvoz je zabeležio pad od 5,3 odsto dok je industrijska proizvodnja smanjena za blizu šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Sa sadašnjim indikatorima, dobro bi biilo ako budemo na nuli" , kaže Miroslav Zdravković, ekonomista, podsećajući da je EBRD Hrvatskoj i Sloveniji predvideo negativni privredni rast u 2012.

On napominje da bi srpski BDP hipotetički mogao da raste i više od jedan odsto ukoliko bi proizvodnja u Fijatu u drugoj polovini godine radila punom parom, ali dodaje da se to još uvek ne može sa sigurnošću očekivati.

Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke CG takođe ne isključuje u potpunosti mogućnost ulaska u recesiju.

"Za Srbiju je, kao i za sve zemlje regiona, realno očekivati da stopa rasta bude u rasponu od niske negativne do niske pozitivne stope, dakle plus minus jedan odsto" , kaže on.

Prema Zdravkovićevim rečima, to što Srbija ima nešto slabiju prognozu rasta nego druge zemlje regiona posledica je relativno veće zaduženosti i drugo, veće zavisnosti od izvoza nego što je to na primer slučaj sa CG i BiH.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!