Home InfoDruštvo Grad krši zakon i naplaćuje roditeljima skuplje boravak dece u vrtićima

Grad krši zakon i naplaćuje roditeljima skuplje boravak dece u vrtićima

by redakcija

Roditelji čija deca idu u smederevske vrtiće žale se da im se nezakonito naplaćujuje boravak dece u PU „Naša radost“.

– Po pravilniku Ministarstva prosvete koji važi od 01.01.2015 godine, Grad je u obavezi da regresira 80% od ekonomske cene vrtića, a roditelji da plaćaju 20%. Kod nas u Smederevu roditelji i dalje plaćaju 40% od ekonomske cene vrtića, a na moje pitanje zašto se ne poštuje pravilnik, oni kažu da nemaju pojma o tome, kaže D.M. jedan od roditelja koji se obratio SDCafe-u.

Odlukom lokalne samouprave iz 2013. godine, ekonomska cena vrtića je 13.860 dinara, a roditelji plaćaju 5.544 dinara, umesto oko 2.800 dinara, odnosno 20 odsto, kako nalažu zakonski propisi.

Preostali iznos do pune ekonomske cene trebalo bi da se  refundira iz budžeta Grad Smederevo, kako nalaže zakon. To znači da roditelji sada delimično pokrivaju i obaveze grada.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju prevdiđaju učešće roditelja u troškovima vrtića od 20 odsto od ekonomske cene.

Zbog ovakvog nezakonitog postupanja, neki roditelji nameravaju da tuže Grad i zahtevaju vraćanje novca na sudu.

Roditelji koji sumnjaju da plaćaju nezakonito visoku cenu za smeštaj dece mogu da se obrate Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji i zaštitniku prava građana.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!