Home Info Sporo se „komponuje” na lokalu

Sporo se „komponuje” na lokalu

by redakcija

 

PREKOMPOZICIJA vlasti u opštinama ne ide baš po notama koje je zacrtala vladajuća koalicija na republičkom nivou. Iako je do kraja februara bio rok da se u više od 20 opština ustoliče savezi po ugledu na onaj koji vodi državu, još se nije mnogo odmaklo.
 
 
Osim Beograda, gde još nema formalne incijative za svrgavanje demokrata, naprednjaci, socijalisti i regionalisti Mlađana Dinkića nikako da sklope kockice u Šapcu, Smederevu, Somboru, Ivanjici, Knjaževcu, Prijepolju, Kniću, Kikindi, Kladovu…
 
Planirano je da se u tim mestima uglavnom ”izmakne tepih” partiji Dragana Đilasa, ali se ponegde, čak, i partneri međusobno sapliću, kao, recimo, u Bačkoj Palanci. Tamo su naprednjaci u sredu izbacili iz koalicije SPS i sklopili pakt sa DS i DSS.
 
– I dalje insistiramo da se lokalne vlasti upodobe sa onom u državi, ali postoje opštine gde za to praktično nema uslova. Evidentno je da u nekim mestima moramo da pojačamo saradnju između odbora stranaka vladajuće koalicije. Naša stranka će tražiti deo odgovornosti tamo gde smatramo da može bolje da se radi. Ali, u opštinama u kojima građani mnogo više veruju drugima, nećemo insistirati na preuzimanju vlasti – kaže za ”Novosti” Radomir Nikolić, šef izvršnog odbora naprednjaka.
 
Branko Ružić, prvi čovek IO SPS, uverava nas da njegova partija nije kočnica za preslikavanje vlasti.
 
Branko Ružić, prvi čovek IO SPS, uverava nas da njegova partija nije kočnica za preslikavanje vlasti.
– Kao korektni partneri činimo sve da se dogovor sprovede u delo. Ali, i pored nesporne političke volje, u nekim sredinama postoje matematički limiti za to. Slučajevi kao u Bačkoj Palanci ne doprinose procesu i verujem da će ta greška vrlo brzo biti ispravljena.
 
Iz URS poručuju da oni nikada nisu bili prepreka i da su za ”preslikavanje” vlasti spremni u svim opštinama gde je dogovor sa partnerima moguć.
 
– Naš prioritet je da se gradovi i opštine razvijaju, a da lokalni lideri dobiju šansu – rekao nam je Marko Selaković, portparol ”regionalista”.
 
Koliko je komplikovano sklapanje lokalnih mozaika po republičkom šablonu, najbolje se vidi u Šapcu. Tamo kormilo drže grupe ”Zajedno za Srbiju” i ”Zapadna Srbija”, koje čine odbornici otcepljeni od DS, odnosno URS.
 
Opozicija u kojoj su SNS, DS, ”Preokret”, DSS i SPS sakupila je pre neki dan dovoljno potpisa za smenu vlasti, ali su Čedini i preostale demokrate iznenada povukli svoje ”parafe”, pa je pokušaj propao.
 
– Većina za smenu vlasti postoji, ali ne postoji politički dogovor.
 
Tako nam je Dragan Tomić, prvi čovek SNS u Šapcu, objasnio u čemu je čivija u gradu ”čivijaša”.
 
PADAJU POŽAREVAC I BEOČIN
POSLE višenedeljnih pregovora, partneri iz republičke vlade uspeli su da dogovore preuzimanje vlasti u Beočinu i Požarevcu. U oba grada demokrate će se preseliti u opoziciju. Istovremeno, odbornici SNS, SPS, JS i DSS u Kruševcu potpisali su aneks ugovora za novi koalicioni sporazum, pošto se njihov dosadašnji partner, Pokret za promene, krajem prošle nedelje priključio DS.
 
M. BABOVIĆ

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!