Home Info Spomenik knezu Lazaru izliven u Smederevu

Spomenik knezu Lazaru izliven u Smederevu

by redakcija

Spomenik kezu Lazaru koji je otkriven u Kosovskoj Mitrovici, visok 7,5 metara i težak više od šest tona, izliven je iz 136 bronzanih komada u umetničkoj livnici "Kuzma" na obali Dunava u blizini Smedereva.

Mnogo ideja i varijacija kako će izgledati skulptura Lazara Hrebeljanovića mučila je vajara Miroljuba Stamenkovića koji je ceo radni vek proveo kao redovni  profesor vajarstva na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Gipsani model po kome je rađena skulptura pet puta je manji od bronzane statue. Na izradi spomenika u glini u pravoj veličini radilo je mnogo ljudi puna dva meseca.

Vlasnik livnice Zoran Kuzmanović nikada nije imao priliku da ovako veliku skulpturu izlije u bronzi. Hrabro je prihvatio posao, a iz skromnosti priču o realizaciji prepustio je svom radniku Saši Stanojeviću.

Statua visoka 7,5 metara specijalnom auto-dizalicom postavljena je na vučni voz i iz nekada prestonog grada Smedereva uputila se na Kosovo.

Postament za statuu cara Lazara  u centru severne Kosovske Mitrovice visok je dva i po metra. Obložen je ukrasnim kamenom u starovizantijskom stilu sa 24 medaljona od bronze koji simbolizuju srpsku istoriju.

Lazar levom rukom pokazuje u pravcu Gazimestana, a desna mu je oslonjena na mač. Sa prednje strane je natpis sa imenom kneza i godinom rođenja i smrti 1329-1389.  godine.

Dobrica Popović

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!