Home Info Sonja Ćirić – ovogodišnja dobitnica nagrade Niko Garone

Sonja Ćirić – ovogodišnja dobitnica nagrade Niko Garone

redakcija

Nagrada Niko Garone, koja se dodeljuje za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ove godine je pripala Sonji Ćirić, novinarki i urednici rubrike za kulturu u nedeljniku Vreme. Komisija ovog priznanja ističe njenog rada koji već godinama pruža čitaocima mogućnost da kroz tekstove različitih formi upoznaju značajne ličnosti na kulturnoj i umetničkoj sceni, kao i da sveobuhvatno sagledaju probleme i fenomene u oblasti kulture, te kritički promisle o njihovim razlozima i posledicama. Aktuelni događaji najčešće su stavljeni u širi društveni kontekst, što doprinosi jačanju svesti o značaju kulture za razvoj čitavog društva koji se, nažalost, nedovoljno prepoznaje. Vreme bez kulture ne bi bilo Vreme.

Nagrada će svečano biti dodeljena dobitnici 24.11.2018. u 21.00 u Centru za kulturu Smederevo. Tom prilikom od 20.00 biće piređena i predstava Unutrašnja svetla, pozorišta PATOS. 

Nagrada Niko Garone je ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine. Komisiju za izbor dobitnika za ovu godinu činili su dosadašnji dobitnici ove nagrade (za Redakciju Kulturnog dnevnika RTS-a, Mirjana Bjelogrlić; za Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, Vesna Milosavljević, direktorka; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; za Kulturni dodatak lista Politika, Marija Đorđević; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika).

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada, je bio novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista Republika, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije Nova lica Srbije i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!