Home Info Smederevu 16 miliona za poljoprivredu

Smederevu 16 miliona za poljoprivredu

by redakcija

U Vladi RS potpisan ugovor kojim je za uređenje njivskih puteva i protivgradnu zaštitu opredeljeno  16 miliona dinara.

U Vladi Republike Srbije potpisani su ugovori ukupne vrednosti 200 miliona dinara sa 30 opština i gradova. Reč je o korišćenju sredstava za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta. Tom prilikom za Smederevo je opredeljeno 16 miliona dinara.
 “ U modernizaciju, opremanje i nabavku protivgradnih raketa za svih 17 protivgradnih stanica biće uloženo 5,5 miliona dinara“, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević. Takođe je izrazio nadu da se neće ponoviti šteta od nevremena i grada i da poljopšrivrednici mogu biti spokojni u narednom periodu kada je reč o protivgradnom delovanju.“ Zahvaljujući preostalom sredstvima koja će biti opredeljena za uređenje njivskih puteva ovaj posao biće urađen u 15 sela u šumadijskom i moravskom pravcu. Sproveden je postupak javne nabavke a sredstva su opredeljena mimo gradskog budžeta,  Reč je o sredstvima koja su obezbeđena za hvaljujući saradnji sa Ministratvom poljoprivrede i koja će dobiti sela koja su konkurisala svojim projektima“, naglasio je Umičević.

„Do kraja godine uredićemo 22 kilometra njivskih puteva“, rekao je Mirko Đurić član Gradskog veća. „U našem ataru imamo ukupno 577 kilometara njivskih puteva i u skladu sa raspoloživim sredstvima radimo nasipanje“, rekao je Đurić i naglasio da se očekuje da će u narednoj godini Ministarstvo poljoprivrede opredeliti više sredstava za tu namenu.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište dr Zoran Jeličić, istakao je da je u ovoj godini za unapređenje poljoprivrede u Srbiji, izdvojeno 600 miliona dinara što je najviše u poslednjoj deceniji. Očekuje se da će u narednoj godini taj iznos  biti udvostručen. Lečić je naglasio da Smederevo ima veoma ambiciozan projekat kada je reč o izgradnji sistema za navodnjavanje a da Ministarstvo nastoji da podrži upravo takve projekte. Početkom naredne godine biće doneta Uredba o zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, kojom će biti opredeljeno milijardu i dve stotine miliona dinara. Za sredstva će moći da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva, lokalne samouprave i poljoprivredne stručne službe.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!