Home Info Smederevska železara na putu oporavka

Smederevska železara na putu oporavka

redakcija

 

Pokretanjem proizvodnje u Železari Smederevo će na posao biti vraćeno više od pet hiljada radnika.
 
Smederevska željezara kreće sa proizvodnjom za mjesec dana. Već u ponedjeljak počet će pripremni radovi na aktiviranju jedne visoke peći, čime će više od pet hiljada radnika biti vraćeno na posao.
 
Osim njih, paljenje peći zahtijevat će i 250 novih radnika. Ovim najnovijim planom Vlada Srbije pokušat će spasiti nekadašnji industrijski gigant, izvijestila je novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.
 
Ponuda  na tenderu za Železaru nije bilo, ali je vlada Srbije smislila plan B. Već u ponedjeljak počinje aktiviranje visoke peći.
 
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je kazao: "Mi smo odlučili da damo novac umesto da dajemo radnicima koji sede kući da damo taj novac radnicima koji će ipak da rade. Za oko mesec dana će proraditi ta jedna peć i mi ćemo tu fabriku vratiti u život".
 
Predstavnici sindikata zahvalili su ministru i vladi Srbije na ponuđenom rešenju. Oni smatraju da je ponuda trenutno jedini spas za smederevsku željezaru.
 
"Ako sagledamo šta sve ovde radi i ne radi za ovakvu informaciju možemo da kažemo hvala vladi i ministarstvu", rekao je Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare Smederevo.
 
Dodatna ulaganja
 
Plan za pokretanje željezare predviđa dodatna ulaganja, prije svega otvaranje novih linija  za proizvodnju limova za  autoindustriju. Tako je planirano i da radnici dobiju 80 posto zarade.
 
Iako im ova ponuda zvuči primamljivo, zaposleni ali i ostali građani Smedereva nisu sigurni da je ono što je predložio ministar Dinkić ostvarivo.
 
"Smederevska železara je u vlasništvu države od januara 2012.  Zbog ogromnih gubitaka dotadašnji vlasnik U.S. Steel prodao je železaru za jedan dolar. I tada i sada najveći problemi nekadašnjeg giganta su pad cene čelika i nekonkurentnost na svetskom tržištu", izvijestila je Milutinović.
 
Zato ekonomski analitičari smatraju da je plan B nerealan.
 
"Mislim da bi taj plan B u svakom slučaju morao da ide nekim pravcem dokapitalizacije odnosno oživljavanjem naše mašinske industrije pa u okviru toga da se nalazi i rešenje za željezaru. Nažalost, to nisu poslovi kojima političari znaju da se bave, to su visoko profesionalizovani poslovi i tu bi profesionalno okruženje time moralo da se bavi a političari samo da se pozdravljaju prilikom rukovanja ili otvaranja neke fabrike", ocijenio je analitičar Mahmud Bušatlija.
 
Kao argument u prilog planu da Železara krene sa radom, bez obzira na gubitke, Dinkić je naveo da će upravo pokretanje proizvodnje otvoriti mogućnost za nalaženje strateškog partnera. A već u četvrtak su se, kaže, javile neke italijanske ukrajinske i ruske kompanije.
 
Izvor: Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!