Home InfoKultura „Smederevska pesnička jesen“ 12. do 14. oktobra

„Smederevska pesnička jesen“ 12. do 14. oktobra

redakcija

U utorak 12. oktobra počinje 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“

VEČE POSVEĆENO ZAVIČAJNOM PESNIŠTVU
U Festivalskom programu, u utorak (12. oktobra) u 19 časova u holu smederevskog Centra za kulturu, u programu „Naučite pjesan“ biće otvorena izložba vizuelnih pesama „Artikviteti“, Popa D. Đurđeva. Pola sata kasnije, u Velikoj dvorani u programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baštin biće predstavljen smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama. „Smederevski Orfej“, nagrada po Konkursu pripala je zavičajnom autoru Dunji Petković.

– “Smedrevski Orfej” jedna je od najstarijih nagrada koja je ustanovljena na prvom Festivali, još 1970. godine. Važna je za naš grad jer se dodeljuje zavičajnim pesnicima. Postalo je merilo pesničkog ugleda. Od četiri pesme koje su ušle u najuži krug za nagradu, jednoglasnom odlukom žirija “Smedrevski Orfej” dobila je Dunja Petković, za pesmu “Nagoveštaj”. Ova pesma se nametnula svojom filozofskom jednostavnošću, misaonom, jezičkom i stilskom svedenošću, što se dopalo svim članovima žirija. Pesnikinja ističe nagoveštaj neke slobode koja se može sagledati u punom doživljaju prirode i prirodnih elemenata – rekla je Aleksandra Ljubisavljević, urednica programa “Smedrevski Orfej”.

Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolju pesmu o Smederevu pročitaće svoje stihove. To su Dejana Petrović, Jovana Simić, Mira Cvetković, Miroslav Mišel Boltres i Una Perazić. Ovu nagrada pripašće autoru pesme koja dobije najviše glasova publike na Festivalu.

– Ova nagrada dodeljuje se od 2018. godine za pesmu o Dunavu, a dobijali su je gosti Festivala. Do sada su je dobili Miroslav Bjelik i Mihael Špajer. Od ove godine rešili smo da promenimo koncept, pa se dodeljuje za najlepšu pesmu o Smederevu. Prvi put ove godine raspisan je Konkurs, prijavilo se 40 autora, sa 53 pesme. U prvoj etapi, žiri je odabrao 23 pesme koje su objavljene na zvaničnoj fejsbuk stranici “Smederevske pesničke jeseni”. Publika je mogla onlajn da glasa. Posle mesec dana glasanja, pet autora koji dobili su najviše glasova ušli su u najuži izbor za nagradu – istakla je Marina Milenković, urednica programa “Tomislav Stevanović.

Sve nagrade biće uručene na završnoj večeri “Smederevske pesničke jeseni”, 14. oktobra.

NAJZNAČAJNIJA NAGRADA RUSKOM PESNIKU

Ugledni pesnik, prozaista, esejista i prevodilac Vjačeslav Kuprijanov jedan je od majstora ruskog slobodnog stiha, verlibra – dobitnik je najprestižnije Nagrade „Zlani ključ Smedereva“ na Međunarodnom festivalu poezije u Smederevu.
Pesme Kuprijanova, posebno u slobodnom stihu, verlibru, a on se smatra jednim od osnivača ovog pravca zajedno sa Vladimirom Buričem, Arvom Metsom i Genadijem Aleksejevim, prevedene su na više od 40 svetskih jezika. Njegova proza je isto tako vrlo zanimljiva, ali nešto manje poznata u svetu; poznatiji je u nemačkim prevodima. I Festival „Smederevska pesnička jesen“ pre nekoliko godina izdao je njegovu knjigu „Oda vremenu“ u dvojezičnoj ediciji „Meridijani“. To je samo jedna u nizu onih koje su Kuprijanova predstavile srpskom čitaocu.

Nagrada Zlatni ključić, za sveukupni opus stvaralaštva za decu, ove godine biće uručena Mirjani Bulatović. Završila je Gimnaziju u Srbobranu i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Posle toga više nije htela da uči za ocene. I nije htela da živi u Novom Sadu. Preselila se u Beograd. Radila je kao novinar i lektor, bila sekretar Udruženja književnika Srbije, ali najviše voli da bude slobodni umetnik, jer je to najpodesniji način da služi poeziji. I prozi. Objavila je tridesetak knjiga poezije i proze, za odrasle i za decu. Njene pesme i priče za decu nisu toliko za početak, koliko za sredinu i za kraj detinjstva. Zašto, ne pitajte je. Ne voli da se meša u poslove Više Sile, od koje je dobila dar.

Najstarija festivalska nagrada, “Zlatna struna”, od ove godine biće dodeljena za najbolji rukopis neobjavljenih pesama pristiglih na Konkurs. Jednoglasnom odlukom nagrada je dodeljena Ljiljani Gajović za zbirku pesama “S glavom ispod ruke”. Diplomirala na odseku za Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao novinar i urednik na RTS-u bavila se fenomenološki temama iz oblasti književnosti razvijajući kratku formu televizijskih prikaza,kritika i intervjua sa domaćim i stranim piscima. U okviru dnevnoinformativnog programa pokrenula rubriku „Predlog za čitanje“, tri godine radila rubrike o književnosti za „Kulturni dnevnik“ RTS-a. Objavljivala književne kritike u časopisima „Beogradski književni časopis“, „Koraci“ , „Trag“i „Braničevo“. U RTS-u uređuje kanal RTS Trezor.

 

U nastavku možete videti program ovogodišnje „Smederevske pesničke jeseni“.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!