Home Info Smederevka Suzana Gigić pozvana na međunarodni festival akvarela u Italiji

Smederevka Suzana Gigić pozvana na međunarodni festival akvarela u Italiji

by redakcija

Početkom maja ove godine, tačnije od prvog do šestog maja se u gradu Urbino u Italiji održava međunarodni festival i bijenale akvarela. Na ovom eminentnom skupu akvarelista iz celog sveta i sa svih kontinenata, po prvi put će učestvovati i Srbija sa svojim predstavnicima.

 
Srbiju će predstaviti tim od četiri slikarke među kojima je i naša sugrađanka Suzana Gigić.
Suzana po zanimanju defektolog, slikar i dizajner, već dugo godina je prisutna u svetu umetnosti kao stvaralac. Njen koncept i dizajn lampi "Telling stories lamps" ima i zvanični sertifikat od Zavoda za intelektualnu svojinu o autentičnosti u svetu.

Za akvarel važi da je jedna od najtežih tehnika među svim tehnikama u slikarstvu, takozvana hirurgija slikarstva. Akvarel se radi brzo, ume da bude nepredvidiv i zahteva brze i smele reakcije i pristup.
Retki mu se zaista posvete baš zbog te svoje što težine što nesigurnog ishoda.

Suzana kaže da je nju za akvarel opredelilo mnogo toga, a najvažniji je baš ta težina same tehnike i činjenica da ga samo retki nauče da kontrolišu .
"Ja sam u akvarelu dugo, još od vremena kad sam u taj svet ušla preko naše najpoznatije slikarke akvarela Mire Marjanović. Ona je imala divan stil i potpuno je bilo posebno učiti od nje. Zapravo to i nije bilo učenje već razgovori dok je stvarala u svom ateljeu. Od tog vremena ja sam prošla kroz razne faze, pokušavala da akvarel kao tehniku prilagodim sebi, eksperimentisala sa kolažima, kombinovala isti sa tušem, veoma uspešno, pa i ako sam imala faze prekida nikad nisam prestala sasvim da mu se vraćam." – rekla je Suzana Gigić ekskluzivno za SDCafe.rs.

"Poslednjih par godina radim čist akvarel i mislim da sam našla neki svoj pravac i balans. Motivi koji si najviše prisutni su Dunav kao večna inspiracija ali i Tvđava u Smederevu i sve oko nje i uz nju. Moje minijature u akvarelu su deo zvanične postavke suvenira u gradu. Sa tim posvećenjem Dunavu došlo je i ovo prezentovanje i učešće u Italiji." – dodaje Suzana. 

"Prisustvo  na ovoj smotri umetnika izuzetno je važno,  jer ne samo da će ime naše zemlje i našeg grada da se čuje i u ovim krugovima stvaralaca, već će i za nas kao učesnike biti ogroman korak da naučimo i spoznamo nove tehnike i učimo od velikih imena." -sa radošću završava Suzana.

Grad Urbino je mesto rodjenja velikog renesansnog slikara Rafaela Santija i oni obeležavaju ove i naredne godine 500 godina od smrti velikog umetnika. Svi učesnici će imati obavezu da na licu mesta rade jednu od reprodukcija Rafaela. Takođe u okviru mnogobrojnih radionica biće prilika za rad sa decom i razmenu iskustava i znanja. 

Posle ovog iskustva nadamo se da će Suzanina davnašnja želja za samostalnom izložbom uskoro  biti ostvarena. 

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!