Home Info Smederevcima obezbeđeno grejanje samo do decembra

Smederevcima obezbeđeno grejanje samo do decembra

by redakcija

Grejna sezona je počela a Smederevo ima tek oko 200 tona mazuta na zalihama. Ta količina dovoljna je samo do 10. novembra. Krajem prošle nedelje naručeno je dodatnih 250 tona goriva, što će biti dovoljno najduže do prve nedelje decembra. Kako će se tokom zime odvijati nabavka, niko ne zna. Vladimir Kulagić, direktor JP za toplifikaciju, kaže za „Politiku” da ne postoji strategija na duže staze.

– Rano je još da govorimo o toj dinamici. Imamo plan za novembar, a šta će dalje biti niko ne zna. Ministarstvo traži stanje zaliha za dve nedelje. Sve je neizvesno i zavisi od toga hoće li biti energetske krize ili ne, odnosno od isporuke gasa. Za sada je ovo uobičajeno stanje za toplane koje rade na mazut i koje su u najnepovoljnijem položaju – kaže Kulagić.

Zbog hladnog talasa, u više od 5.000 domova priključenih na daljinsko grejanje, oko 20.000 Smederevaca opravdano brine jer su prošle zime dva puta ostajali bez grejanja. Usred decembra i januara radijatori su bili hladni po nekoliko dana, a toplana je nabavljala mazut od danas do sutra.

Praktično, cela grejna sezona protekla je sa mlakim grejnim telima i dogrevanjem stanova. Zebnja je veća ako znamo da je grad tek nedavno, nedelju dana pred početak grejne sezone, usvojio program poslovanja toplane za ovu godinu, što je bio preduslov da se potpišu ugovori sa isporučiocima mazuta.

Smederevska toplana u proseku dnevno troši 25 tona goriva i oko 1,6 miliona dinara. U zavisnosti od jačine zime, ovde se za grejnu sezonu potroši 3.000–4.000 tona mazuta, što košta i do 260 miliona dinara.

Na drugoj strani, toplani potrošači duguju nešto više od 200 miliona, od čega samo građani oko 170, a ostalo privreda. Zato su se nadležni u ovom preduzeću još prethodnih godina zadužili kod Republičkih robnih rezervi. Ostalo je da kroz reprogram isplate više od 3.000 tona.

U ovaj začarani krug neizmirenih dugovanja od prošle godine su se umešali izvršitelji. Tokom 2013. pa do septembra ove godine podneto je oko 750 predloga za izvršenje, a u toplani najavljuju da će izvršitelji do decembra pokucati na vrata još oko 400 dužnika.

– Ovaj vid naplate regulisan je zakonom i već je pokazao rezultate. Pre predloga za izvršenje šaljemo dve opomene na adrese potrošača. Pozivamo ih da sklope sa nama ugovor o reprogramu na šest do 36 rata, u zavisnosti od visine duga. Znamo da ima teških slučajeva, pa ponekad čak dajemo i veći period otplate. Građani treba da shvate da ih izvršni postupak košta dodatno i do desetak hiljada dinara – objašnjava direktor Kulagić.

Ovo javno preduzeće donelo je odluku da i pravnim licima omogući odloženo plaćanje zaostalih dugovanja, a u slučaju da ne sklope sporazum i privrednici mogu da se nadaju izvršiteljima. Ni plenidba imovine građanima i privredi nije isključena kao krajnja mera, iako u Smederevu nije zabeležen takav slučaj.

Muke sa grejanjem dodatno podgreva činjenica da su redovne platiše i dužnici u istom košu. Toplana radi na dvocevni sistem i nema mogućnosti da u višespratnicama isključi grejanje neplatišama. Savesni potrošači su u neravnopravnom položaju, pa u toplani strahuju da oni ne uzmu „recept” od komšija, što bi dodatno ugrozilo grejnu sezonu.

Pogodnosti

Ukoliko potrošač izmiri dugovanje prema toplani u celosti, biće mu otpisana celokupna kamata. Ako nije u mogućnosti da plati sve odjednom, postoji mogućnost otplate na rate uz otpis polovine od ukupne kamate. Redovnim platišama odobrava se popust ako račun plate najkasnije do 28. u mesecu za prethodni mesec,  saznajemo u JP za stambene usluge i toplifikaciju.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!