Home Info Skriveno blago biblioteka Srbije

Skriveno blago biblioteka Srbije

redakcija

Zalažući se za očuvanje i promociju srpske pisane baštine, Zajednica matičnih biblioteka Srbije, u okviru svog godišnjeg skupa u 2010. godini, organizovala je izložbu Skriveno blago biblioteka Srbije: najdragoceniji eksponati iz zavičajnih zbirki javnih biblioteka u Srbiji. Ovom izložbom je po prvi put u istoriji srpskog bibliotekarstva na jednom mestu okupljeno i javnosti prikazan deo najznačajnijeg pisanog zavičajnog nasleđa – svedočanstva o nastanku, životu, razvoju i stvaralaštvu jedne lokalne sredine, kao i o događajima, ustanovama, ljudima i njihovim sudbinama i ostvarenjima.

Nakon požarevačke premijere i izložbe u Zrenjaninu, ova izložba će, u nastavku svog proputovanja po gradovima Srbije, biti predstavljena i smederevskoj publici. Svečano otvaranje je u ponedeljak 11. oktobra u 19 časova u prvoj sali Muzeja u Smederevu. Na otvaranju će govoriti direktor Narodne biblioteke Srbije i predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije Sreten Ugričić, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i Dragan Mrdaković, direktor Narodne biblioteke Smederevo. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2010. godine. Ulaz je slobodan.

Organizatori izložbe u Smederevu su Zajednica matičnih biblioteka Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodna biblioteka Smederevo i Muzej u Smederevu.

„…Izložba je raznovrsna kako u smislu vrsta bibliotečke građe koje su njome obuhvaćene i koju čine stare rukopisne i štampane knjige, prve periodične publikacije iz vremena uspostavljanja štamparske i izdavačke delatnosti u Srbiji, stare fotografije, razglednice, plakati, negativi, itd., tako i u sadržinskom smislu, koji svedoči o bogatstvu različitosti pojedinačnih mikrosredina u Srbiji. Ove različitosti tiču se istorijskih i kulturnih prilika koje su uticale i na stepen razvijenosti pismenosti i čitalaštva, ali i na stepen očuvanosti starih pisanih svedočanstava kod nas.“

Sreten Ugričić
Iz predgovora kataloga izložbe

Izvor: Muzej u Smederevu

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!