Home Info Skladište tečnog gasa bez dozvole

Skladište tečnog gasa bez dozvole

by redakcija

U Smederevu je skoro završeno skladište tečnog naftnog gasa kapaciteta 3.000 kubika, a investitor nije pribavio građevinsku dozvolu. Inspekcija je reagovala tek kada su se pobunili meštani, vlasnici okolnih kuća.

Na desetak metara od puta Smederevo – Beograd, s jedne, i isto toliko od Dunava s druge strane, za samo par meseci niklo je postrojenje koje je unelo nemir u domove stanovnika smederevskog naselja Plavinac.

– Obradovali smo se kad smo videli da se tu prave neki pogoni. Deca nemaju posla, znate i sami… Ali kad smo čuli šta je to na 50-60 metara od naših kuća ne može da nam bude svejedno – kaže jedan Plavinčanin sa čije terase se pruža prelep pogled na Dunav, a sada i na buduće skladište TNG-a.

Jedan od njih Vladeta Janković iz Goranske ulice raspitao se ko tu i šta pravi, a kada je čuo od svega ga je ponajviše zanimalo ko je dao dozvole za tako nešto, pored puta, pored Dunava, na potezu koji je u dosadašnjim planovima Smedereva figurirao kao turistički deo grada. Ispostavilo se da na sva pitanje može da dobije odgovore, osim na ono oko građevinske dozvole. U svoje ime i ime komšija presavio je tabak i napisao prijavu Ministarstvu građevine i urbanizma.
 
– Građani žive u strahu od izgradnje ovog objekta, posebno zbog toga što nadležne službe nisu reagovale, iako se radi o obimnim građevinskim radovima – kaže on, a to je napisao i u prijavi.
 
Saznao je da je investitor beogradska firma “Petrol LPG”, da je Gradska uprava izdala lokacijsku dozvolu, ali i da nema građevinske. Naime, kako je i nama objašnjeno u Odeljenju za urbanizam, građevinske i komunalne poslove, grad može da izda dozvolu za kapacitet do 500 kubika gasa, što su tri rezervoara, a ovde ih je 20. Za tu količinu pita se republika. Rečeno nam je i da investitor „za sada“ nema dozvolu, ali da će je „uskoro“ imati, tako im je rečeno, što je njima, izgleda, bilo dovoljno da se više za ovaj slučaj ne zanimaju.
 
Ipak, početkom prošle nedelje, dva meseca od početka radova, pojavila se i građevinska inspekcija. Videvši što su komšije već znale, da nema dozvole, napisali su rešenje o obustavljanju radova. Ne i o uklanjanju, na šta ih važeći zakon obavezuje.
 
– Moj lični stav je da investitorima, ne ovima u konkretnom slučaju nego uopšte, treba dozvoliti da rade sve dok je to u granicama projekata koji su im odobreni, a onda, ukoliko su ih prekoračili, sve što je više ili mimo projekta – da postane svojina grada – kaže Prvoslav Nedeljković, pomoćnik gradonačelnice Smedereva za privredu. U međuvremenu Plavinčani su napisali i krivičnu prijavu, protiv građevinskog inspektora koji je izdao onakvo rešenje, ali i protiv svih odgovornih u Gradskoj upravi zbog zloupotrebe položaja.

Sponzori "Smederevske jeseni"
“Petrol TNG” je osnovan u proleće ove godine, ali u registru nema ni telefona ni mejla, samo adresa u Beogradu, koje je nedavno promenjena, baš kao i odgovorna osoba. Kontakt su, očigledno, imali neki drugi jer se ova firma pojavljuje kao jedan od sponzora „Smederevske jeseni“. Ovu turističku manifestaciju sponzorisali su sa 600.000 dinara.

Miroslav Đorđević

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!