Home Info Sindikat Sloga: Poslati inspekciju u tursku fabriku Kajzen

Sindikat Sloga: Poslati inspekciju u tursku fabriku Kajzen

by redakcija

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivaju Vladu Srbije, premijerku Anu Brnabić, a posebno ministra rada Zorana Đorđevića, koji je više puta pozivao radnike i sindikate da prijavljuju zloupotrebu rada, da odmah reaguju i upute inspekciju u tursku fabriku tekstila "Kajzen" u Smederevu.

Prema navodima ovog sindikata, menadžent "Kajzena" je nezakonito uručio desetak otkaza radnicima, koji su u petak stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i isplatu nadoknada za obavljeni prekovremeni rad. 

"Sloga" u saopštenju navodi da se, na osnovu poziva ovom sindikatu, više od polovine zaposlenih, njih oko 150, neki deo u subotu, a neki ranije se učlanilo u ovaj sindikat i potpisalo pristupnice, što daje zakonski legitimitet da ih "Sloga" predstavlja i da organizuje sve buduće akcije kroz institucije ali i vidove sindikalne borbe. 

Zbog krizne situacije, predsednik Sloge Željko Veselinović sa svojim saradnicima se nalazi u Smederevu gde kontaktira sa otpuštenim i nezadovoljnim radnicima "Kajzena". 

"Pored strogog minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment turske fabrike zloupotreblja prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne isplaćuje, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je uostalom i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak, njih oko 300 zaposlenih", navedeno je u saopštenju "Sloge". 

Sindikat Sloga navodi da o uslovima rada u fabrici tekstila ne treba mnogo govoriti, jer, kako navode, oni uopšte ne odgovaraju minimalnim standardima EU, "koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava".

"Više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu". 

"Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici 'Kajzena' u Smederevu", zaključuje "Sloga".

Izvor: FoNet

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!