Home InfoDruštvo SDCafe osvrt : Smederevo 2014. – šta smo imali ovde?

SDCafe osvrt : Smederevo 2014. – šta smo imali ovde?

by redakcija

Kraj godine uvek je vreme da se podvuče crta. Da se pobroji učinjeno, oduzme propušteno, dobije čist račun za novu godinu. Kao posle burne noći u kafani kada usledi pitanje „šta smo imali ovde?“.

Smederevo je preživelo još jednu siromašnu godinu. Smederevci su čitave 2014., sa ekonomskom zebnjom delili sudbinu sunarodnika, a slično nam obećavaju i naredne godine. Već smo dobrano imuni na nemanje, ali ćemo testirati  granice izdržljivosti i 2015.

Bilo je za Smederevce i tužnih i ružnih dana i vesti. Tužne nećemo pominjati, jer nije vreme da tugujemo, a ružne ćemo ostaviti da prenoće do naredne godine.

Setićemo se pametnih, uspešnih, hrabrih i talentovanih Smederevaca. Pomenućemo tek neke.

U 2014. Veljko Nenadić, 15-godišnji učenik prvog razreda srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“, pobedio je na svetskom takmičenju mladih kompozitora. Smederevac Vojin Kocić 24  proglašen je za najboljeg mladog muzičara Švajcarske.  Srpski )smederevski) dvojac bez kormilara, Dušan Bogićević i Veselin Savić osvojio je zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u veslanju u Beogradu. Rade Savić, pauerlifter postao je vicešampion sveta…

Pomenimo i heroje. Policajac PU Smederevo Stojan Stanković spasao je komšinicu od vatrene stihije koja je progutala njenu kuću u Bavaništu. Svaka čast. U majskim poplavama bili smo solidarni, pomagali sebi ali i Srbiji. Heroji humanosti bili su i Smederevci koji su mesecima davali sve od sebe da pomognu u prikupljanju para za operaciju malene Janje Stamenković koja boluje ot tumora.

Poslednja lepa vest u 2014., na koju Smederevci čekaju decenijama, bila je otvaranje  za javnost  vile kraljevske dinastije Obrenović na Plavincu.

Ono što, međutim, konkuriše za vest godine je završetak izgradnje proizvodne hale za finsku fabriku kablova za autoindustriju PKC. Zadužili smo se muški, čak 8 miliona evra, ali nam je zauzvrat obećano  da najmanje 1.500  Smederevaca dobije posao. Videćemo.

 

I na kraju, pitanje koje smo možda najčešće postavljali u 2014 godini – šta će biti sa Železarom ?

Potencijalni kupci ređali su se kao na pokretnoj traci, od Amerikanaca do Albanaca. Tipovanje spasilaca je najviše zamorilo radnike, koji zajedno sa čitavim gradom  iščekuju početak 2015. godine kada će odgovor konačno stići.

Država od 1. februara 2015. neće više odvajati novac za čeličanu, a do tada znaće se ko ulazi u pogone. Za sada, dok traje tender, možemo da podsetimo da je najozbiljniji strateški partner američki „Esmark“. Hoće li se engleski ponovo govoriti na visokim pećima, znaćemo uskoro.

Od toga zavisi i  kakva će nam biti dolazeća 2015. godina. Od toga zavisi grad, 5.000 porodica radnika, mala privreda. Kažu, od toga zavisi i ekonomski bilans države.

Proslava Nove godine na Trgu je izostala, ali najavljena je veća i važnija.

Premijer Srbije najavio je da će u januaru, kada bude uspešno okončan izbor strateškog partnera, u Smederevu organizovati veliko slavlje na koje će pozvati sve Smederevce! Nećemo čekati mnogo da saznamo da li je obećano-ostvareno.

Slavite, samo dajte posla livcima. Slavite, samo neka se neizvesna i „mršava“ godina više ne vrati.

Nećemo ovde pomenuti sve što nije vredno pomena, niti ponavljanja, nećemo vas podsećati na ono što želimo svi da zaboravimo iz 2014. Želimo da lepim vestima ispratimo 2014., sačuvano pozitivnu energiju, snagu i pamet za 2015. godinu. Trebaće nam. Želimo da i ubuduće slavimo život, talenat, uspeh, hrabrost, a ne da jadikujemo nad pogrešnim izborima i propuštenim šansama.

I na kraju, tu smo i mi.

Protekle godine SDCafe je obeležio deceniju postojanja. Hvala na poverenju, hvala što ste  ove godine otvorili nekoliko miliona stranica SDCafe-a, hvala što nam verujete i što volite ovaj grad kao mi. Hvala što smo zajedno na početku naše druge decenije ali i sledeće godine.

Vidimo se 2015.

Srećno!

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!