Home Info Sanacija zvonika na crkvi zbog opasnosti od rušenja

Sanacija zvonika na crkvi zbog opasnosti od rušenja

redakcija

Počela je sanacija zvonika na Hramu svetog Georgija na gradskom trgu u Smederevu.
Statička sanacija kule i zvonika iznuđeni su posao nakon što su geodetska merenja pokazala da dolazi do sleganja hrama, posebno jednog od stubova unutar objekta, pa ozbiljno preti obrušavanje zvonika. Ulegnuća u podu crkve takođe signaliziraju da hram tone. 

Zbog ovoga, bilo je nekih koji su čak zagovarali ideju da se u hramu zabrani Bogosluženje, jer je sanacija bila hitna, a novca nije bilo. 

Program sanacije sačinio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, posao košta  osam miliona dinara, i trajaće skoro  tri meseca.
Hram je, inače, podignut na prostoru nekadašnje Velike pijace, pored Petrijevskog potoka, a zbog izgradnje čak je skrenut i tok Petrijevskog potoka. Gradnja je započela 1850. a završena 1854.godine.
Iako su mnogi verovali da će lokacija i nestabilan teren, kao prirodni faktori, biti glavni uzročnik njenih stradanja, najviše je oštećena ratnim razaranjima.

U narodu je poznata kao "crkva prkosa" i „inađika“ jer se gradila namerno u visinu da bi Turci iz Tvrđave stalno gledali krst na crkvi. 

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
1

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!