Home InfoHronika Samoća i beda namiču omču

Samoća i beda namiču omču

redakcija

 

U smederevskom kraju svake godine, u proseku, samoubistvo izvrši 40 ljudi. Za poslednjih šest godina, 221 osoba je sebi oduzela život, od čega su gotovo polovina penzioneri i poljoprivrednici. Zbog siromaštva i usamljenosti, prošle godine ubilo se 20 zemljoradnika.
Uprkos tome što to zvuči paradoksalno, psiholozi tvrde da je proleće vreme samoubistava, odnosno tokom ovog godišnjeg doba najviše ljudi digne ruku na sebe. Od ukupnog broja u toku šest godina, 157 su počinili muškaraci, a 64 žene. Među samoubicama, skoro 70 odsto je starijih od 50 godina. Svakog meseca u ovom okrugu samoubistvo izvrši troje ljudi.
 
– Na području Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane najviše je suicida među muškarcima, i to posle 50. godine života – kaže Saša Nikolić, portaprol PU Smederevo. Prošle godine, od 39 samoubistava čak 20 su počinili poljoprivrednici. Samoća i bolest su uglavnom okidač za ovaj fatalni čin.
 
Najviše samoubica bilo je među penzionerima – 53, potom poljoprivrednicima – 48. Na trećem mestu su radnici – 42. Od ukupno 221 samoubistva, više od polovine, odnosno 140 izvršeno je vešanjem, a značajno manje vatrenim oružjem. Svako samoubistvo je sumorna priča za sebe, ali bolesni, stari i usamljeni su najosetljivija grupa.
– Prema policijskim analizama, najčešći motivi za ovaj tragičan čin su nervno rastrojstvo, poremećeni porodični odnosi, besparica i dugovi – kaže Nikolić.
 
– Poslednji slučaj samoubustva od pre dva meseca je upravo zbog dugova. Poznati smederevski biznismen Saša Z. ubio se skokom sa mosta Kovin – Smederevo.
 
Radiša J. (55) iz Radinca polio se benzinom i zapalio u svom dvorištu pred sudskim izvršiteljima, koji su došli sa nalogom za rušenje nepropisno podignute ograde. Čovek je, srećom, preživeo. Zabrinjava podatak da svake godine po jedan do dva učenika sebi prekrate život. Nedavno se zbog nerazumevanja okoline, u Smederevskoj Palanci mladić od 17 godina bacio pod voz.
 
Nije zanemarljiv ni broj samoubistva posle počinjenog ubistva. Dva najtragičnija zabeležena su u Smederevu 2009. Milorad J. ubio je kuhinjskim nožem najpre suprugu Vericu, a potom i sebe, a nekoliko meseci kasnije Slađan Kuzmanović iz Lugavčine (38) ubio je majku, oca i mlađeg brata, a potom pucao sebi u usta.
 
NA JEDNO SAMOUBISTVO 10 POKUŠAJA
NEZVANIČNA statistika kaže da na jedno samoubistvo dolazi deset pokušaja. Iako žene gotovo tri puta ređe izvrše samoubistvo, one mnogo češće pokušavaju da se ubiju. Najviše samoubistava zabeleženo je 2009. godine, a najmanje 2010, kad ih je bilo 25.
 
J. Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!