Home Info Samo u Srbiji: Na vlasti i oni koji nisu prešli cenzus

Samo u Srbiji: Na vlasti i oni koji nisu prešli cenzus

redakcija

Sastav Skupštine dve godine posle izbora izgleda kao da su u međuvremenu bili još neki, jer su pojedini odbornici promenili tri odborničke grupe.

Ko god da je posle izbora 2012. zapisao ili zapamtio kakav je bio sastav smederevske Gradske skupštine, a da se od tada za politiku nije mnogo zanimao, ne bi čudom mogao da se načudi koja parlamentarna većina potvrđuje koju novu odborničku grupu.

Smederevski parlament, od kada je u ovom sastavu ustanovljen pre dve godine, skoro na svakom zasedanju konstatuje formiranje neke nove odborničke grupe, izlazak iz jedne i prelazak u drugu nekog od odbornika, pa i čitavih grupacija. Poslednja u nizu je grupa koju su oformili odbornici „Koalicija za bolje Smederevo“ sa JS i SDP.
 
Zanimljivo je da ovi poslednji, Socijaldemokratska partija, na izborima 2012. nisu prešli cenzus, ali to im, očigledno, neće biti smetnja da sada budu deo Skupštine. 
– Imamo sedam odborničkih grupa… Ili osam? Bilo je tu nekih „prepakivanja“, najbolje da pozovete skupštinsku službu – reče, pošteno, predsednik Skupštine Branče Stojanović, ljubazno nas upućujući, pošto je i sekretar Skupštine promenjen jer je bio iz DS-a, na pravnicu, koja bi trebalo da ima „aktuelne podatke“.

– Izborni zakon je takav da oni sa svojim mandatom mogu da rade šta požele. Moral, nažalost, nije glavna osobina odbornika, zbog nekih sitnih interesa lako promene svoja politička ubeđenja. Građani Smedereva sigurno nisu birali takvu skupštinu. Evo, sada će ih predstavljati i neki koji nisu prešli cenzus – kaže Andreja Pavlović, šef odborničke grupe DS u smederevskoj skupštini.
 
Skupština – leto 2012.
Vladajuća većina: „Pokret za Smederevo“ dr Jasne Avramović, DS i SPS – 39 odbornika
Opozicija: SNS (zajedno sa PUPS-om) 9 odborničkih mesta, DSS 4 odbornika
Nešto između: URS i grupa građana „Koalicija za bolje Smederevo“, LDP i SPO.

Skupština – leto 2014.
Vladajuća većina: SNS (u čije članstvo je prešao „Pokret za Smederevo“), Nova Srbija, Pokret socijalista i PUPS, sve ukupno 32 odbornika, SPS – 7 odbornika, pridruženi LDP i SPO – 4 odbornika, „Koalicija za bolje Smederevo“ sa JS i SDP – 8 odbornika
Opozicija: DS je sa 12 spao na 9 odborničkih mesta, DSS – 4 odbornika
Nešto između: Nezavisni  odbornici – 3

M.Đorđević

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!