Home Info Građevinari buše budžet

Građevinari buše budžet

by redakcija

Građevinske firme duguju Direkciji za izgradnju grada višemilionske iznose za uređenje građevinskog zemljišta, koje godinama ne plaćaju. Nadležni, kršeći sopstvene odluke i ugovore, često odlažu prinudnu naplatu, čime nanose direktnu štetu budžetu grada.

Građevinari duguju 37,5 miliona dinara. Od toga, devet firmi pravi minus u budžetu od 32 miliona, što je glavni dug, bez kamata, tako da je ova cifra verovatno i do tri puta veća. Međutim, u ove sume, koje smo dobili po Zakonu o dostupnosti informacija, nisu uračunata dugovanja firmi čije su menice nenaplative. Kolika je zapravo rupa u budžetu, zbog ovoga nismo uspeli da saznamo, jer nam Direkcija te podatke, iako smo tražili, nije dostavila.

Na spisku najvećih dužnika je firma „Vimeks“ koja za proizvodnu halu, sada izdatu u zakup finskom PKC, pet godina nije platila naknadu od 6,7 miliona dinara (bez kamate).

Za poslovno-stambene objekte, sa hiljadama prodatih kvadrata, investitori ne plaćaju naknadu po ugovorima pravdajući se kako „nemaju para“.

Tako firma ITG, čiji je vlasnik Milija Barović, funkcioner SPS, nekadašnji član Gradskog veća a sada odbornik, zajedno sa firmom ITG-SIM, duguje 10 miliona dinara. VIG Vladana Dinića, još nije platio 4,1 milion dinara za zgradu u Cvijićevoj ulici gde su stanovi i lokali prodati. Ove građevinske firme sada su dobile posao izgradnje nove hale za finski PKC vredan oko 700 miliona dinara.

Direkcija šalje opomene da umilostivi dužnike, dužnici mole za toleranciju i produženje roka, pregovara se i tako ukrug. Direkcija može da namiri potraživanja prinudnom naplatom, ali to jednostavno ne radi.

– Ugovori se sklapaju na rate, te se dešava da investitor plati samo prvu, kako bi dobio odobrenje za gradnju. Ugovori se drže u fioci, dužnici „pritiskaju“ po političkoj liniji a potraživanja ostaju nenaplaćena – kaže naš izvor iz Direkcije.

I Upravni odbor Direkcije sa majske sednice šalje alarm „da postoji veliki rizik naplate kod ugovora gde su položene menice“.

– UO je preporučio da se ponudi dužnicima da dug izmire u 18 rata, uz bankarsku garanciju ili hipoteku. Ako ne prihvate, dospela potraživanja naplatiće se realizacijom menica – kaže u zvaničnom odgovoru „Novostima“ direktor Direkcije za izgradnju Nenad Krčum.

Potpuno je nejasno na osnovu kog člana gradske odluke koja reguliše ovu oblast se rok plaćanja naknadno prolongira, kada su dugovi dospeli. Direktor potencira da se brine da prinudna naplata ne blokira dužnike, pri čemu, kaže, niko nema privilegije, a svima se obračunava kamata. Kolika je kamata, nismo uspeli da saznamo.

O ovom problemu redovno su izveštavani Skupština grada i UO Direkcije, te je zaključak da u ovom lancu nanošenja štete budžetu, ima mnogo odgovornih. Policija i tužilaštvo takođe su češljali ove ugovore, ali epiloga nema. Grad je pokrenuo proceduru statusne promene Direkcije za izgradnju, te se strahuje da bi se milioni mogli zauvek „zagubiti“.

 

NENAPLATIVI DUGOVI

Nije poznato koliki je minus zbog dugovanja propalih ili firmi u stečaju. „Sartid“, „16. oktobar“, „Milnik“, „Stekos-inteko“, „Metalservis“ su firme kojima su menice puštene pre dve godine, ali nisu naplaćene. „Nafta AD“ duguje 15,6 miliona dinara, a iako je dug dospeo u Direkciji kažu da „planiraju da aneksom urede odnose na drugačiji način, zbog ulaganja u infrastrukturu, pa dug ne smatraju nenaplaćenim“.

DOZVOLE
Odluka o kriterijumima za obračun i naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta predviđa da nadležni organ uprave ne može izdati upotrebnu dozvolu bez potvrde o konačnom obračunu i plaćanju naknade. Ovu naknadu duguju čak i Sportska hala i bolnica za dogradnju hirurškog bloka.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!