Home Info Gde je kulturno leto u Smederevu?

Gde je kulturno leto u Smederevu?

redakcija

Kulturno leto u Smederevu 2014. trajaće čitavog avgusta. Mesto Dunavski kej i Trg, siže-  malo muziciranja davno izbledelih nota, malo popa, džeza, roka i opere, projekcije igranih animiranih filmova i najviše plesa.

Zabavno da, ali gde je tu kultura?

Kultura je u našem gradu luksuz. Kao i po vasceloj Srbiji.
Nema para, još manje ima strategije, a najpogubnije je to što je i kultura u eri tranzicije i krize, postala partijska prćija. Dele su namesnici u kulturi po članskim kartama vladajuće većine posvuda te i u ovoj kasabi. Nema sistema, ima samo pojedinaca, te svako po svojoj meri kroji „kulturnu politiku“.

Birokratizovali smo sve, pa i kulturu. Kultura se više ne obračunava sa politikom, ne izvrgava je ruglu, ne popravlja je. Sada se politika sirovo i često surovo obračunava sa kulturom.
Imali smo divnu ideju o „Tvrđava teatru“. Primila se, počela da raste, da dobija na kvalitetu. Onda su se političari smenili, i novi su odlučili da smene i manifestaciju prethodnika. Sujeta, malograđanština, obest-sve po malo. Čija je kultura. Peđina, Jasnina, Brančetova?

Kriziramo u kulturi do te mere da često ona postaje suprotnost samoj sebi. Zašto onda uopšte imamo kulturno leto? Ples je zabavan, zdrav, opušta telo, budi emocije, ali gde je kultura?
Razumljivo, kada je besparica, hleb ćemo kupiti, ali Šekspira ne moramo gledati. Ali, kod nas sve što je kultura jedva da daje znake života. Sve se svodi na malobrojne entuzijaste, neke pozitivno fanatično posvećene ljude, koji na red ne mogu da dođu godinama od istih likova  koji amaterski koketiraju sa lokalnom kulturološkom scenom.

Imamo pesnike, pisce, glumce, slikare, karikaturiste… Nisu moguće njihova imena zvučna, ali je njihov trud vredan. Zašto ih ne pokažermo?
Zato što oni neće zabaviti narod. Narod voli zabavu, da ne misli šta sve nema. Tako za zabavu od mesec dana „Smederevske jeseni“ para ima, za razne vašare i „…ijade“ takođe ima, za plaćanje medijskog eksponiranje vlastodržaca, opet ima.

Koliko nema za kulturu, što para – što ideja, videćemo od 1. do 31. avgusta.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!