Home Info Remont „Železare“ pred restrukturiranje

Remont „Železare“ pred restrukturiranje

by redakcija

U smederevskoj “Železari“ počinje remont visoke peći. Sirovina za rad posle remonta ima, ali Vlada za sledeću godinu nije odvojila sredstva za smederevskog giganta. Očekuje se strateški partner, a ministar Saša Radulović kaže da ima zainteresovanih investitora.

Jedna visoka peć u smederevskoj "Železari" ne radi već nekoliko godina, a druga je ponovo na tihom hodu, ali ovog puta zbog remonta. Remont će trajati tri nedelje. Ministar privrede Saša Radulović očekuje da do kraja godine dobije kompletnu ličnu kartu "Železare", jer Vlada, kaže, već radi na obezbeđivanju strateškog partnera za nju. RTS-u je potvrdio da ima zainteresovanih investitora.

Remont druge visoke peći je redovna aktivnost i obavlja se svake tri godine. Biće remontovane i proizvodne linije "Čeličane", pogoni, tople i hladne valjaonice, kao i šabačka postrojenja. Taj posao najvećim delom rade zaposleni.

Sindikati su se sa poslovodstvom dogovorili da samo radnici koji žele, u vreme remonta mogu ići na godišnji odmor ili plaćeno odsustvo.

U "Železari" kažu da sirovina za rad posle remonta ima, ali im nije svejedno što Vlada u budžetu za iduću godinu nije predvidela sredstva za smederevskog giganta.

Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata "Železare" kaže da u tom preduzeću očekuju da im strateški partner bude neka od kompanija čiji su predstavnici dolazili u Smederevo.

"Kada će to da bude, to ne znamo, to nas i ne interesuje. Za nas je najbitnije da ta fabrika radi i da svi radnici budu na svojim radnim mestima", ističe Prelić.

Ministar privrede Saša Radulović poručuje da će država pomoći "Železari" da obezbedi zdrave osnove i traži veće angažovanje rukovodstva.

"Za sva preduzeća u restruktuiranju pa i 'Železaru' napuštamo propali model koji nas je doveo u ovaj problem i prelazimo na druge modele rešavanja njihovih problema", kaže Radulović.

Dodaje da bilansi "Železare" moraju da budu očišćeni i da mora da se ustanovi pravo stanje stvari.

"Posle toga, jedino rešenje za 'Železaru' je pronalaženje investitora koji će uložiti u nove tehnologije i to je strategija, na tome se radi", ističe Radulović.

Do kraja godine ministar privrede očekuje da iz "Železare" dobije čistu ličnu kartu kako bi početkom iduće godine, kaže, mogli da otpočnu i konkretni razgovori sa investitorima.

Ministar privrede navodi da ima nekoliko zainteresovanih ulagača.

"Moramo mnogo da radimo da bi uspeli da izvedemo Železaru na pravi put. Način na koji smo radili do sada, građani, budžet to više ne mogu da podnesu", zaključuje Radulović.

Posle odlaska "Ju Es Stila", smederevski gigant je od januara 2012. godine ponovo u rukama države. Tri tendera za strateškog partnera bila su neuspešna.

Posle prinudnog odmora, radnici su se u aprilu vratili na posao, jer je Vlada odlučila da pokrene jednu visoku peć.

Ružica Vranjković i Dobrica Popović

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!