Home Info Realizovan projekat konzervacije i prezentacije sakralnog projekta u Tvrđavi

Realizovan projekat konzervacije i prezentacije sakralnog projekta u Tvrđavi

by redakcija

Projekat konzervacije i prezentacije sakralnog kompleksa u prostoru Smederevske tvrđave, realizovan je ovih dana, potvrdio je direktor Regionalnog centra za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, Veroljub Ranković.

Prva arheološka istraživanja započeta su 1981. godine, kada su i otkriveni temelji ovog sakralnog kompleksa, koga sačinjavaju osnova trikohalne crkve, kao najstariji ostaci na lokalitetu, srednjevekovna crkva iz 15. veka, džamije iz dva vremenska perioda i katolička crkva.

Punih trideset godina, temelji su bili otkriveni, vreme je učinilo svoje, počeli su da se obrušavaju zidovi i temelji, a samim tim i da se gube, rekao je Ranković i dodao da je, pre tri godine, Zavod doneo odluku da se uradi projekat konzervacije i prezentacije ovog kompleksa.

„Za nepune dve godine, upornim istraživanjem i radom, urađen je projekat po svim konzervatorskim standardima, dobijejene su pozitivne ocene svih nadležnih komisija i u maju mesecu ove godine započeti su radovi bogosluženjem na razrušenim temeljima i to je bilo prvo pravoslavno bogosluženje u tvrđavi od pada Smedereva pod  tursku vlast, 1459. godine“, podsetio je Ranković.

U toku radova, izvršena su dopunska arheološka istraživanja i tada su pronađene dve zlatne minđuše.

„Konzervatorski radovi izvedeni su stručno i kvalitetno, prezentacija je urađena tako da bude prepoznatljiva svaka faza najvažnijih detalja“, naglasio je Ranković i istakao da je akcenat na prezentaciji dat srednjevekovnoj crkvi, koja je sada vidljiva i prepoznatljiva.

„Urađen je široki otkop i srušen je visoki betonski šaht bunara pored zida crkve, tako da je dobijena jedna saglediva celina i jedna nova turistička i verska ponuda Smederevske tvrđave“, naveo je Ranković.

Sredstva za realizaciju projekta obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja, u iznosu od 5.000.000 dinara i Grad Smederevo, u iznosu od 2.220.000 dinara.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!