Home InfoKultura Raspodela para za kulturu: knjige, folklori, udruženja žena…

Raspodela para za kulturu: knjige, folklori, udruženja žena…

by redakcija1

Grad Smederevo objavio je odluku o izboru projekata u kulturi za 2023. godinu. Reč je o novcu iz gradskog budžeta koji je raspoređen u pet kategorija (javnih poziva).

Verovali ili ne, pozorišna oblast, u gradu koji se neprekidno izdaje za „posebno privržen teataru“, „podržana“ je sa – 150 000 dinara!

Udruženje „Crveni cvet“ dobilo je 50 000 za Dramski edukativni studio, a pozorište PATOS 100 000 na ime obogaćivanja pozorišne ponude za mlade.

Oblast književnosti – 3,2 miliona. Međutim, mali deo te sume ostaje kada se izdvoji novac za „Smederevsku pesničku jesen“ – 2,75 miliona.

Otuda su, izdvajanja zamišljena kao podrška našim književnicima za objavljivanje knjiga, pristojno rečeno – simbolična. Sa par desetina hiljada dinara, teško da se može objaviti knjiga. O priređivanju nekih drugih manifestacija, da i ne govorimo.

Tako su, po 20 000 dobili Fondacija grčke nacionalne manjine za delo „Proročanstvo – istinita bajka“ Vladimira Dasukidisa i „Arka“ – za međunarodnu nagradu koju dodeljuje i isti iznos za knjigu „Nedozov“ Živorada Đorđevića Žeđa.

Po 30 000 dobiće Dragan Ilić za knjigu „Od Karađorđevog Viševca do Vuletovog Smedereva“ koju objavljuje udruženje „Smederevski vojvoda Vule Ilić Kolarac“, Aleksandra Andrejić za „Mjau, mjau priče“ i „Dedovina Smederevo“ za „Vitezove srbstva raspetoga“ Milosava Ilića.

Isti iznos, izdavač „Ključ“ će dobiti za knjigu „Laku noć Džoni“ Ivice Cvetkovića i „Živi vrt“ Riste Vasilevskog. Baš kao i Saša Gavrilović za „Sudilište“, Aleksandra Ljubisavljević za „Raspevani pričljivi omnibuščić“, Ljiljana Z. Terentić za zbirku „Kad sećanja ožive“ i Vera Horvat za prevod poezije pod naslovom „Pretočene reči“.

Po 50 000 dinara, izdvojeno je za monografiju Ivana Savića „Dva veka zanatstva u Smederevu“ i Radisava Lukića za knjigu zdravica „Šta velim iz duše velim“.

Umetnički klub Raskovnik i udruženje Razbijanje tišine podržani su takođe sa po 30 000. U prvom slučaju reč je o objavljivanju zbirke „Krik“ posvećenoj borbi protiv narkomanije Miroslava Boltresa, u drugom o programima „Smederevsko leto poezije“.

Za oblast muzike – milion dinara. Od toga, po 400 000 za rad orkestra „Moravske tambure“ i digitalizaciju muzičkog festivala Smederevo (Udruženje ljubitelja umetničkog stvaralaštva). Horu „Kir Stefan Srbin“ za obeležavanje tri decenije postojanja, pripašće 100 000 dinara.

Po 50 000 dinara sleduje Orkestru Svetlost za koncertnu sezonu (nastupi profesionalnih klasičnih muzičara iz Smedereva) kao i projekat „Ambiental“ Jelene Ugrinić.

Za priređivanje koncerata alternativnih muzičkih žanrova povodom obeležavanja 30 godina postojanja, 30 000 dinara dobilo je „Razbijanje tišine“.

E, sad sledi veliko finale – još dva konkursa i to sa većim sumama. Jedan je za oblast umetničke igre – klasičan balet, narodna igra i savremena igra. Od 5,8 miliona, pogađate, ni dinara nema za balet niti savremenu igru.

Sve je raspodeljeno kulturno – umetničkim društvima. Jer mi u Smederevu, valjda, samo folklor i igramo. Nije sporno. I treba KUD-ovi da imaju sigurna sredstva na raspolaganju jer ne mogu da opstanu drugačije. I sigurno im ni ove pare nisu dovoljne. Problem je što ostalih stvari nema. Ali i „ključ raspodele“.

Lista je poduža, sadrži 21 stavku. Ukratko, od najvišeg do najnižeg iznosa, razlika je, uvredljivih 15 puta! Kako je moguće da KUD-ovi Semendria, Lunjevac i „Despot Đurađ“ iz Ralje dobiju 30 000 za „redovne aktivnosti u cilju afirmacije i očuvanja kulturnog stvaralaštva“, a preostali, mahom deset puta više iznose?

A za društva koja neguju kulturu svojih nacionalnih manjina u Smederevu (Grci i Romi) izdvojeno je tek po 50 000 dinara?

S druge strane, najveće iznose, po 445 000 dinara, dobili su saraorački „Ratko Matić Rale“ (njihova je i Moravska tambura s početka teksta), „Kolarac“, „Osmeh“ Udovice, „Vuk Karadžić“ Osipaonica i Lipe.

U sredini je Mihajlovac sa 440 000 dinara. Po 400 000 imaće društva iz Lugavčine, Radinca, Vranova.

Sa po 300 000, građani i građanke Smedereva (gradski budžet je budžet koji pune građani), podržaće rad kulturno – umetničkih društava iz Petrijeva, Skobalja, Male Krsne i Vrbovca.

Papazovački „Sveti Luka“ i Dobri Do dobiće po 150 000 dinara, a Malo Orašje 250 000.

Pri tom, primetne su i razlike po pitanju toga na šta će novac biti potrošen. Za iste ili približne iznose, neki prave manifestacije i događaje („Kolarčevi dani“ ili „Lugavačke letnje noći“) ali većina je sredstva dobila za redovne aktivnosti.

I na kraju – udruženja žena. Čime se trenutno bave, druga je tema, ali ima ih, na sreću dosta (i tako treba da bude) pa je ukupan iznos 2,75 miliona. Ali je pitanje šta uopšte mogu sa dodeljenim sredstvima da urade.

U javnom pozivu pod nazivom „programi u kulturi u oblasti ostalih izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja“, podvedeno je sve ostalo što se može zamisliti.

Dakle, za programe očuvanja narodne tradicije, listom su, svim udruženjima data sredstva od po 100 000 dinara.

Sa tog spiska razlikuju se jedino Regionalni centar za talente i razvoj dece koji  ima dva projekta – devetu konferenciju đačkih parmalenata centralne Srbije i edukativni program za razvoj ekološke kulture mladih kroz predavanja i kviz, kao i ljubitelji cveća „Smederevski đurđevak“.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!