Home InfoEkologija Rafinerija u Smederevu na čekanju

Rafinerija u Smederevu na čekanju

by redakcija

Tri godine pošto je potpisan Memorandum o namerama sa američkom kompanijom „Komiko oil“ o gradnji rafinerije u Smederevu još nije postavljen ni kamen-temeljac. Nova radna mesta i posao vredan nekoliko stotina miliona evra moraće da sačekaju, pošto je odbijena ponuda „Komiko oila“ o zakupu zemljišta.

U javnom oglasu Grada Smedereva traženo je da se zakupnina za 113 hektara na obali Dunava plati odjednom.

Američka naftna kompanija, koja se jedina javila na konkurs, ponudila je da sumu plati u tri rate, što je skupštinska komisija u junu odbila jer je u suprotnosti sa uslovima oglasa. Izveštaj komisije, Skupština grada je u ponedeljak jednoglasno usvojila.

Boro Redžić iz Koalicije za bolje Smederevo kaže da je skupština tom odlukom verifikovala pravni akt i stavila tačku na konkursni proces.

Za razliku od opozicije koja se protivi gradnji rafinerije, strahujući od zagađenja, gradonačelnik tvrdi da ga mišljenje komisije ne obavezuje jer je „Komiko oil“ u međuvremenu dostavio dopunjeni elaborat o toj investiciji.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević ističe da je on ovlašćen od skupštine grada da donosi odluke.

„Usvajanje mišljenja komisije ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Tek ako skupština u petak usvoji elaborat, onda se on upućuje Vladi na saglasnost“, navodi Umičević.

Opozicija smatra da elaborat nije urađen u skladu sa propisima, jer je pravljen namenski za jednog investitora.

Redžić tvrdi da je elaborat vezan samo za jednog investitora što je suprotno Uredbi Vlade Srbije.

„Ukoliko bi se eleborat uradio po uredbi Vlade Srbije onda bi on trebalo da bude prvi korak u novom konkursnom procesu. Jer vi treba prvo da definišete opravdanost nečega što dajete jeftinije od tržišne cene“, napominje Redžić.

Dosta čekanja

Sa druge strane, zamenik generalnog direktora „Komiko oila“ Radomir Radivojević ističe da je, ukoliko se ispostavi da je ponuda te kompanije definitivno odbijena, „Komiko oil“ završio sa namerom investiranja u Srbiji.

„Imali smo tri godine razumevanja za smederevske političare i lokalno politikanstvo“, zaključio je Radivojević.

Gradonačelnik se, ipak, nada da grad neće dozvoliti da investitor odustane.

„Svakako mislim da ćemo biti dovoljno mudri da donesemo jednu kvalitetnu odluku u ovo krizno vreme“, kaže gradonačelnik Smedereva.

Za gradnju rafinerije građani Smedereva izjašnjavali su se prošle godine i na referendumu. Bio je to prvi referendum organizovan za jednu investiciju u Srbiji.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!