Home Info RADIVOJEVIĆ: Pokolebani smo zbog nesigurnosti investiranja

RADIVOJEVIĆ: Pokolebani smo zbog nesigurnosti investiranja

by redakcija

Komiko oil će dati svoj odgovor na tužbu koju je protiv nas pokrenuo Grad Smederevo. Mi za našu aktivnost na tom planu imamo zakonski rok od mesec dana. Da li ćemo se odlučiti da samo odgovorimo na tužbu ili ćemo pak podneti kontratužbu odlučiće naši pravni timovi – kaže za Danas Radomir Radivojević, predstavnik kompanije Komiko oil.

Kako objašnjava naš sagovornik, odgovor na tužbu ili kontratužba će imati za cilj „iznošenje istine i skidanje ljage sa imena kompanije“. On dodaje da će se na tome insistirati bez obzira da li će Komiko oil odustati od investicije u Smederevu ili ne. Pravni timovi Komiko oila će insistirati na istraživanju činjenice da li ima novca za gradnju rafinerije nafte ili ne. Takođe, oni će ukazati na činjenicu zašto kasni odluka pravnih oditora i zašto oni traže dodatno vreme povodom kontrole svih spisa, dokumenata, potpisanih ugovora i ostalog i šta je to dovelo do investicija bude izložena još većem riziku. Radivojević podseća da je odluka oditora uslov za povlačenje sredstava privatnih investitora i međunarodnih bankarskih institucija.

– Komiko oil je iznenađen zbog tužbe koju je pokrenuo Grad Smederevo. Moram da kažem da je naša kompanija pokolebana da li ima dalju sigurnost investiranja u Srbiju. Jedini razlog za eventualnu odluku o odustajanju od izgradnje rafinerije nafte u Smederevu će biti upravo taj. Naime, mi smo imali tri sastanka sa predstavnicima vlasti u tom gradu na kome smo ih obavestili i molili da ne odbacuju našu investiciju. Obavestili smo ih još da ćemo zakup zemljišta platiti do 24. avgusta, i da ćemo platiti i zateznu kamatu za svaki dan zakašnjenja. Predstavnici Grada Smedereva su nam rekli da imaju razumevanja za Komiko oil i da će postupiti shodno zakonskim rešenjima, međutim samo što smo izašli sa sastanka, saznali smo da je tužba protiv nas podneta. To nije korektno, kao što nisu korektne priče gradskog rukovodstva da im nismo predočili datum kada će novac za zakup zemljišta biti plaćen. Takođe u ugovoru koji smo potpisali sa Gradom Smederevom je precizirano da će se svi sporovi rešavati mirnim putem, a ako je to nemoguće tek će se tada ići na sud. Predstavnici vlasti u Smederevu nam čak nisu dali ni prostor za mirno rešavanje spora – ističe Radivojević. On dodaje da je tužba, koju je kako tvrdi izdejstvovala gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, veoma negativno odjeknula kako kod investitora u sastavu Komiko oversisa tako i kod međunarodnih finansijskih institucija.

– U poslovnom svetu na Zapadu se tolerišu kašnjenja u isplatama, preuzimanje radne snage i slično, ali se veoma loše gleda na to kada je protiv neke kompanije podneta tužba. Time nam je naneta velika šteta, što svakako nismo zaslužili jer smo časni privrednici i imamo najbolje namere da u Srbiju donesemo veliku investiciju. Umesto da budemo prihvaćeni, imputira nam se da smo mafijaši koji peremo novac i sabotiraju nas na razne načine – naglašava Radivojević.

Prema njegovim rečima, Komiko oil je spreman na razgovor sa predstavnicima nove Vlade Srbije, kada ona bude formirana i na to da im predoči spremnost kompanije da radi u Srbiji, ali isto tako i da im je rizik investicija povećan nakon pokretanja tužbe Grada Smedereva.

Izvor: Danas

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!