Home Info Rada Đuričin dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru

Rada Đuričin dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru

by redakcija

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koji je radio u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija), Radmila Živković, dramska umetnica i Milan Caci Mihailović, dramski umetnik, jednoglasno je odlučio da na 36. Nušićevim danima nagrada za životno delo glumcu komičaru bude dodeljena Radi Đuričin.

  Rada Đuričin, glumica koja je obeležila jedno vreme, vreme koje traje od školske 1958/59. godine, kada je  diplomirala na pozorišnoj akademiji u klasi profesora Josipa Kulundžića iz koje su izašli i Ružica Sokić, Radmila Andrić, Bata Živojinović, Nikola Simić, Tori Janković… Uporedo je i diplomirala na Jugoslovenskoj književnosti. Jedna od prvih uloga je bila uloga Ane Frank u dramatizaciji profesora Huga Klajna u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine je primljena u stalni angažman u Jugoslovensko Dramsko Pozorište gde će ostati više od tri decenije, ostvariti niz zapaženih uloga u komadima Šekspira, Dostojevskog, Gorkog, Šoa, Vajlda, Andrića, Duška Radovića, Kapora…

 Pamtimo njenu Ofeliju, Krotku, Katarinu Ivanovnu iz Zločina i kazne. Takođe je ostvarila niz uloga na filmu, televiziji i radiju gde je bio prepoznatljiv njen zvonki glas, i beskprekorna kultura govora.
Zahvaljujući poznavanju književnosti i neospornom talentu, uspešno je sama dramatizovala tekstove u kojima je glumila.
Pomenućemo samo neke od njih.
Dragi moj Petroviću, Miće Danojlića, a zatim scenario i režija tv filma o Silviji Plat. 
Sa predstavom Kraj vikenda, koju je takođe dramatizovala, ona i njen partner i kolega Miša Janketić, obišli su pola sveta, a sa Pajom Minčićem i predstavom Olovka koja piše srcem  celu Jugoslaviju.
Dramatizovala je roman Erike Jong, Strah od letenja, koji je na turnejama  po Americi i Engleskoj  igrala na engleskom jeziku.

Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarenja u pozorištu, filmu, radio i televiziji.
Za 43 godine koliko se igrala  Buba u uhu , nijedanput nije izostala.
I posle više od šest decenija neprekidnog umetničkog stvaranja, sa sedam uloga u ovom trenutku na raznim beogradskim scenama, Rada Đuričin je i dalje u naponu svoje glumačke snage, i prisutna da prisutnija ne može biti.
Nagradna za životno delo je skromno priznanje za ovako uspešan i trajan doprinos našoj scenskoj umetnosti.

foto: promo

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!