Home Info Publika oduševljena predstavom Bunar

Publika oduševljena predstavom Bunar

redakcija

Malena glumačka trupa beogradske Ustanove u kulturi "Vuk Karadžić" bez slabe karike u glumi, odličnom interpretacijom iznijansiranog teksta Radmile Smiljanić, sinoć je nagrađena najsnažnijim i najdužim aplauzom publike u smederevskom Malom gradu od početka ovogodišnjeg Tvrđava teatra.

Na sceni su suprotstavljeni likovi dominantne, posesivne, borbene majke (Radmila Živković) na izmaku životnog puta, tradicionalno vaspitane da je muškarac glava kuće i neodlučnog, bezvoljnog sina (Jovo Maksić) raspetog između majke i supruge (Mariana Aranđelović) ali i između ostanka u sirotinjskom selu u bespuću Bosne i odlaska sa bezdetnom  suprugom za boljim životom.

Stereotip da porodica nema dece krivicom supruge, kome se pridaje nepoverenje u ozbiljnost iskrenost ljubavi pripadnika različitih konfesija, pri čemu seoski vrač (Novak Bilbija)  vuče konce, dovodeći u uzavreli kućni haos bremenitu udovicu na lošem glasu (Ivana Šćepanović), komplikuje trougao majka, sin, snaha, do pucanja i tragedije.

Sve  ispričano jednostavno i prepoznatljivo, uz uvođenje neizvesne nade u bolji život na drugom mestu,  ako se proda preostalo imanje, kome se protive tradicija očuvanja zajedničkog ognjišta i konzervativna majka koja sluti da će izgubiti dominaciju, a vrač im povlađuje stajući na put bilo kakvoj promeni, osim sopstvenom računu, dovodi do samoubistva izbezumljenog sina kome sve izmiče iz ruku.

Danas je predah u programu četvrtog međunarodnog ambijentalnog pozorišta Tvrđava teatar jer Gradsko pozorište iz Podgorice nije moglo da doputuje.

U glavnom programu ostalo je još da publika 18. jula vidi produkciju Tvrđava teatra "Ja sam vetar" Jun Fosea u režiji Stevana Bodrože,  19. jula Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada  prikaže "Priče iz bečke šume"  Edena fon Horvata u režiji Ive Milošević i na kraju beogradsko Narodno pozorište izvede "Staklenu menažeriju" Tenesi Vilijamsa u režiji Radoslava Milenkovića.

Osam predstava je na ovogodišnjem festivalu ozbiljna i oštra konkurencija za nagrade najboljoj igri, glumcu, glumici i režiji. O nagradama će odlučiti žiri koji čine glumica Emina Elor, dramaturg Branislav Nedić i režiser Miloš Jagodić.

msp

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!