Home InfoDruštvo Problem školovanja dece iz porodica koje traže azil

Problem školovanja dece iz porodica koje traže azil

by redakcija

Koordinatorka mobilnog tima OEBS u Smederevu za inkluziju Roma, Đulijeta Sulić istakla je u ponedeljak da u četiri osnovne škole u Smederevu nastavu pohađa 400 romske dece i navela da je to uspeh, ali da je problem jer deca s porodicom odlaze u inostranstvo, gde njihovi roditelji traže azil.

"Od početka školske godine do danas oko 60 malih Roma je otišlo u inostranstvo s roditeljima koji traže azil", rekla je Đulijeta Sulić agenciji Beta.

Po njenim recima kada roditelji ne dobiju azil, porodica se vraća u Srbiju. Škola je obavezna da ponovo upiše učenike, ali deca koja su propustila deo školske godine, ne mogu valjano da prate nastavu, rekla je koordinatorka mobilnog tima OEBS-a.
 
Ona se sa četiri člana tima sastala sa aktivom direktora Osnovnih škola u Smederevu da bi se utvrdili koraci za praćenje redovnih aktivnosti romskih učenika.
 
Na sastanku je utvrđeno da se posle nedelju dana nedolaska na nastavu može sumnjati da je dete s porodicom otišlo u inostranstvo i dogovoreno je da škole redovno, odnosno na sedam dana, izveštavaju tim OEBS o nedolasku učenika, a tim bi trebalo da posetom porodici utvrdi zbog čega se to događa.
 
Đulijeta navodi slučajeve u kojima se deca nakon povratka razočaraju zbog nemogućnosti da prate nastavu, ali i primere da devojčice, posle nekoliko godina provedenih u azilu, dolaze da nastave školovanje, a komisija utvrdi da one, sa 14 ili 15 godina treba da pohađaju treći razred osnovne škole zbog čega deca postaju frustrirana.
 
Škola kao institucija bi trebalo da pokrene postupak pred odgovarajućim organima, rekla je koordinatorka tima OEBS, Đulijeta Sulić.
 
Ona je istakla predlog da se organizuju ciklusi predavanja za roditelje kako bi im objasnili neophodnost i dobre strane obrazovanja dece.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!