Home InfoKultura “Priča u kodu” – upoznajte baštinu uz pomoć digitalnog sveta

“Priča u kodu” – upoznajte baštinu uz pomoć digitalnog sveta

by redakcija1

Koliko puta vam se dogodilo da shvatite da ne znate mnogo o nekim od ključnih mesta u gradu? Ili da nekome sa strane možda i ne biste znali da kažete nešto više o spomenicima koji se nalaze u gradu?

Uz to, činjenica je i da su neke od takvih lokacija u Smederevu nedovoljno ili uopšte i nisu obeležene, nti propraćene bar osnovnim podacima.

Upravo u nameri da promoviše kulturno i istorijsko nasleđe, u nedelju, 24. decembra od 12 časova ispred Muzeja, grupa mladih aktivista Kulturnog centra Talas, predstaviće svoju novu ideju. “Priča u kodu” naziv je njihove inicijative.

Reč je o digitalnoj izložbi koja nudi novi format doživljaja kulturnog nasleđa Smedereva i omogućava uživanje u jedinstvenom iskustvu čitanja i slušanja putem platforme nasledje.rs.

Pristup pričama biće omogućen i u fizičkom prostoru, putem QR kodova u blizini odabranih znamenitosti.

U okviru otvaranja desiće se i mala ekološka aktivnost – pored šetnje i uživanja u pričama, posetioci će imati prilike i da pomognu da se spomenici dovedu u bolje stanje – poručuju iz Kulturnog centra Talas.

Konkretno, na izdvojenim lokacijama biće postavljeni QR kodovi koji će voditi na posebne internet platforme obogaćenog sadržaja.

Ko želi da vidi kako se priča o prošlosti može uspešno preneti na savremen način, kombinujući tradiciju sa tehnologijom, a kroz tekstualne i audio zapise i vizuelne elemente, može im se u nedelju pridružiti na ovom obilasku kulturne baštine.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!